Dr. Višeslav Ćuk novi predsjednik Županijske skupštine

Autor

KRAPINA – Višeslav Ćuk iz Zagorske demokratske stranke (ZDS) novi je predsjednik krapinsko – zagorske Župani

CUK_ZGR_ZAGCOM_180909.jpg

KRAPINA – Višeslav Ćuk iz Zagorske demokratske stranke (ZDS) novi je predsjednik krapinsko – zagorske Županijske skupštine, zamijenivši na tom mjestu svojeg stranačkog predsjednika Stanka Belinu. Naime, Belina je izabran za ravnatelja Opće bolnice Zabok pa je podnio ostavku na predsjedničku dužnost u Skupštini zbog nespojivosti dužnosti.

„Grijesi iz prošlosti“

No, današnjem izboru Ćuka,koji mnogi u ovdašnjim političkim krugovima nazivaju zagorskim Damirom Kajinom : zastupnikom bez dlake na jeziku, prethodila je burna rasprava. HSS – ov vijećnik Ivan Šantek rekao da Ćuku ne može zaboraviti kako je prošle godine na sjednici Skupštine, kada je kao ZDS – ovac bio u oporbi, tadašnju vlast (u kojoj je sudjelovao HSS) nazvao zločinačkom organizacijom, a u vezi sklapanja ugovora Županije i Koncerna Sunce u projektu Stubičkih Toplica . Šantek je iz protesta izašao van iz vijećnice dok se birao čelni čovjek Skupštine. Predsjednik Županijske skupštine u prošlome mandatu, Franjo Jagić (HSS) napomenuo je da je izbor Ćuka na ovaku važnu funkciju u Zagorju uvreda za sve dosadašje predsjednike Skupštine, kojoj on, rekao, ne zaslužuje ni da bude član. Ćuk, koji se ispričao svima koje je možebitno uvrijedio, izabran je sa 23 glasa „za“ i 15 suzdržanih, uz to da je jedan vijećnik iz vladajuće koalicije : Alojz Horvat (A – HSS) bio suzdržan.

Privremena štednja

Županijska skupština izglasala je i smanjenje plaće županu i zamjenicima koji će od sada primati po 2 tisuća kuna manje mjesečno. Žestoka rasprava vodila se i oko smanjenja naknade predsjedniku, potpredsjednicima i članovima Skupštine kojima su mjesečna primanja “skresana“ za po 200 kuna. Oporbeni vijećnici nisu bili za smanjenje govoreći da ionako primaju najniže naknade u državi, jer njihovi kolege u drugim županijama dobivaju i više od tisuća kuna mjesečno ( U Zagrebačkoj 1600, u Varaždinskoj 1200, u Vukovarsko – srijemskoj županiji po tisuću kuna). Oporbenjacima nije bilo drago ni što se svima uzima po dvjesto kuna, što smatraju nepravednim budući da je predsjedniku skupštine „skinuto“ 7 posto ( s 3.000 na 2.800 kuna), potpredsjednicima 14 posto ( 1500 - 1300 kuna), a vijećnicima čak 40 posto , s 500 na 300 kuna. Župan Siniša Hajdaš – Dončić pojasnio je skupštinarima da se radi samo o privremenoj mjeri štednje do kraja godine. Smanjenja su unatoč otporu oporbe ipak izglasana.

Tekst i snimka : Zoran Gregurek

NAjčitanije