DREFT FASHION WEEK ZAGREB: Najbolji mladi dizajner naša Maja Hrastinski

Maja Hrastinski
Zabok kao rasadnik nadarenih mladih ljudi, od kojih su neki već ostavili trajan trag na našoj umjetničk

maja_hrastinski.jpg

Maja Hrastinski

Zabok kao rasadnik nadarenih mladih ljudi, od kojih su neki već ostavili trajan trag na našoj umjetničkoj i kulturnoj sceni, ima novu zvijezdu. Mlada je to apsolventica Modnog dizajna TTF-a, dvadesetpetogodišnja Maja Hrastinski koja je od dječje igre na staroj djedovoj 'singerici' za čijim je 'bankom' shvatila da joj je odjeća trajno životno nadahnuće, 'dogurala' do laureatkinje utjecajnog tjedna mode, Dreft Fashion Week-a Zagreb, pobravši simpatije stručnog žirija.

Žiri je bio sastavljen od dvije profesorice, prof. Nine Režek Wilson te Branke Atletić, urednice mode Extre Aranke Paštrović i novinarke Večernjeg lista koja prati modu Ane Lendvaj. Cilj im je promocija obrazovanog kadra.

Oduševila ih je Majina kolekcija koju je prijavila na natječaj za mlade dizajnere Pret-a-Design u sklopu DFWZ-a: 'Tuba 1., 2., 3.', kolekcija jednostavnih multifunkcionalnih komada sastavljena od tri odjevna predmeta (inspiriranih cjevastim valjkom) koji nude sedam varijacija. Idealno za današnje doba.

No, nije kriza kao već ultradosadno opće mjesto današnjice vodila Maju u promišljanju kombiniranja haljine, tunike, majice i hlača. Ona naprosto razmišlja 'praktično', oduvijek.

- Zanima me nosiva moda. Željela bih da odjeća koju dizajniram zaživi kroz industrijsku proizvodnju. Sada sama šivam doma. Još uvijek na djedovoj 'singerici', uz koju doduše imam i nekoliko modernih strojeva za obradu rubova i slične radnje – kaže samozatajna Maja čiji je rad bio zapažen i ranijih godina na revijama diljem zemlje.

Kolekcija se kao nosiva može nabaviti u nekoliko zagrebačkih trgovina, a možda će i ona te ostali Majini modeli 'preko grane'. – U kontaktu sam s jednom ženom iz Belgije koja me je pronašla na web-u. Ona preko web-a otkupljuje odjeću i sviđa joj se ono što radim. Tko zna, možda bude nešto i do toga – nada se Maja, koja ne spava na lovorikama već predano radi na zimskoj kolekciji koju će uskoro prikazati na velikoj modnoj reviji.

NAjčitanije