Družilovec: Poplava kuće zbog vodovoda

Autor

Četrdeset godina u kući na adresi Družilovec 76 živjelo se uobičajenim ritmom mirnog obiteljskoga gospodarstva. Gospodar

poplava.jpg
Četrdeset godina u kući na adresi Družilovec 76 živjelo se uobičajenim ritmom mirnog obiteljskoga gospodarstva. Gospodarenje se prenosilo s oca na sina. Jedan ju je gradio, drugi uređivao, a unuk je sada digao kredit i stavio lijepo pročelje.

Vanjski izgled ne govori o drami koja se odigrava u suterenskim prostorijama. Rudolf Seljan pozvao nas je da vidimo posljedice poplava u hodniku i kuhinji nakon svake jače kiše. Zatekli smo razbijen mramorni pod i rupe pune vode.

- Sve je počelo u listopadu prošle godine nakon gradnje glavnog voda vodovoda Družilovec - Strmec neposredno iznad naše kuće, između ceste i ograde dvorišta. Cesta je nekoliko metara viša od dvorišta. Poslije prve kiše podrumske su prostorije bile poplavljene, a mi nismo znali od kuda nadire voda.

Mislili smo da je pukla vodovodna cijev. Razbili smo pod, zamijenili cijevi i provjerili sve instalacije. Nigdje nije curilo, a voda je stalno dolazila, pokazuje nam Seljan u hodniku i pred ulazom u kuću. On misli da su gradnjom poremećene podzemne vode i sa svoga prirodnog puta skrenute prema njegovoj kući.

Posljednja kiša do vrha je napunila rupe na podu pa su kantama morali vaditi vodu da spriječe razlijevanje u stambeni dio. Žalio se i izvođaču i Općini Veliko Trgovišće, ali nitko nije prihvatio njegovu tvrdnju da voda dolazi uz vodovodne cijevi. Tražio je da odrede činjenice i pronađu rješenje.

U svojim nastojanjima nije uspio pa je odbio platiti komunalnu naknadu za prošlu i ovu godinu. Od Općine zatražio je da ga oslobodi obveze plaćanja komunalne naknade i tako kompenzira štetu jer će sada, prema vlastitim doznanjima, morati postaviti drenažnu cijev od podruma, preko hodnika i ulaza pa dvorištem do potoka. A to je skup zahvat, treba uništiti mramorne ploče i rezati beton.

Od pročelnice Štefanije Benko doznajemo da je Poglavarstvo općine Veliko Trgovišće na prošloj sjednici prihvatiti zahtjev Rudolfa Seljana, ali ne za oslobađanje od plaćanja naknade jer za to nema uvjeta. Odobrena mu je jednokratna novčana pomoć u visini duga, a to je 1466 kuna.

Izvor: Večernji list

NAjčitanije