Državna pozajmica za spas Elcona

Radnici zlatarbistričkog Elcona, poduzeća za proizvodnju kabelskih setova za automobile, primili su tri zaostale plaće.

p_955188elcon2 (648 x 486).jpg
Radnici zlatarbistričkog Elcona, poduzeća za proizvodnju kabelskih setova za automobile, primili su tri zaostale plaće. Agoniju Elconovaca prekinula je država jer je 4,2 milijuna kuna za plaće kao pozajmica doznačeno iz Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Vjerovnici skoro pojeli plaće

“Iako nam je doznačen novac, jedva smo uspjeli isplatiti plaće jer nam je četvrtinu uplaćenog novca preko vikenda “pojela” blokada. Neki naši vjerovnici odmah su se naplatili u cijelosti, makar su nam obećavali da će to učiniti u obrocima. No, glavno je da su radnici dobili plaće, i to ne zaslugom sindikalista, koji su ih poveli na prosvjed, jer je Uprava još prije mjesec dana od Ministarstva financija tražila novac za plaće “, rekao je direktor Zdravko Benčić.

Elcon sada nakon dugog vremena radnicima ne duguje niti jednu plaću, ali plaće nisu jedino što muči poslovodstvo ove firme. Pred Elconom je, naime, restrukturiranje, čiji bi program Vlada po Benčićevim riječima trebala prihvatiti za oko mjesec i pol. Restrukturiranje ne znači samo financijsku sanaciju poduzeća: reprogramiranje kredita, rješavanje dijela dugova prema nabavljačima i milijunske državna jamstva, već i ono što u sindikatu ne žele ni čuti – smanjivanje broja zaposlenih.

Partneri ne žele zaduženu firmu

- Radnici Elcona trebaju znati da za postojeću razinu posla ima previše radnika. Zato ćemo pokušati s našim većinskim vlasnikom, državom, dogovoriti da se onim radnicima koji će biti proglašeni viškom isplate otpremnine. Elconova jedina budućnost je da krene iznova jer financijski opterećeno poduzeće na sebe ne želi preuzeti nijedan naš potencijalni strateški partner. Svi čekaju da se oporavimo i da onda mogu s puno manje rizika ulagati u poduzeće - tvrdi Benčić.

Prvi čovjek Elcona potvrdio je da je slovenski Cimos potencijalni strateški partner Elconu, ali ta velika firma također čeka sređivanje situacije u poduzeću koje je zbog zadnjih turbulentnih događanja još pod posebnom prismotrom poslovnih partnera.


NAjčitanije