DV Gustav Krklec u Krapini vrtić je za svaku obitelj: produženo mu je radno vrijeme, dodatno je opremljen, a uvedeni i novi programi

Autor sp

Bez obzira što je prvi dio projekta završio, s produženim boravkom se neće stati, rekao je gradonačelnik Krapine

IMG_4884.JPG

U Krapini je danas održana završna konferencija za medije u okviru projekta „Vrtić za svaku obitelj“ koji provodi Dječji vrtić Gustav Krklec Krapina zajedno s partnerom Gradom Krapinom. Ravnateljica vrtića Ksenija Ostojić podsjetila je da su Ministarstvo za demografiju, mlade i socijalnu politiku te HZZ Ured za financiranje i ugovaranje projekata EU potpisali 15. 1. 2019. godine ugovor s DV Gustav Krklec Krapina o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. Korisnik projekta bio je DV Gustav Krklec, a partner Grad Krapina.

- Provođenjem projekta Vrtić za svaku obitelj uspjeli smo omogućiti roditeljima usklađivanje poslovnog i privatnog života na području Grada Krapine. Ukupna vrijednost tog projekta iznosila je 2.565.556, 98 kuna, a provedba je trajala od 15. siječnja 2019. do srpnja 2021. Cilj projekta je bio razvoj novih usluga vrtića, a u skladu s humanističkom koncepcijom kao jačanja kapaciteta ustanove. Ciljeve smo uspješno realizirali. Radno vrijeme vrtića je u potpunosti usklađeno s iskazanim potrebama roditelja, produljeno je te vrtić radii od 5, 30 do 20 sati – rekla je ravnateljica.

Prostor je ujedno opremljen novom opremom, didaktikom te je uređen vanjski prostor antistresnim podlogama. Uvedeni su i novi dodatni programi: igraonica općeg tipa i foklorno stvaralaštvo i tradicijska kultura čime je podignuta je kvaliteta odgojno – obrazovnog programa. Zaposlene su i 2 nove odgojiteljice, pedagoginja i kuharica te spremačica na pola radnog vremena. Ujedno se kroz ovaj projekt financiralo stručno usavršavanje zaposlenika i još niiz drugih aktivnosti koje su doprinijele kvalitetnijem radu.


- Ovim projektom dječji vrtić unaprijedio je uslugu korištenja programa za roditelje, kao i njihovu djecu u sustavu radnog i predškolskog odgoja i obrazovanja. To je prepoznao i Grad Krapina koji je u prosincu 2020. godine dodijelio Dječjem vrtiću Gustav Krklec Krapina povodom 55. obljetnice uspješnog rada i djelovanja povelju za unaprjeđenje odgojno – obrazovne djelatnosti u Gradu Krapini – rekla je ravnateljica vrtića Ksenija Ostojić.


Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović istaknuo je da Grad u proteklih nekoliko godina značajna sredstva iz svog proračuna i drugih izvora ulaže u djecu. - Krenulo se s postavljanjem i uređenjem dječjih igrališta u svim našim naseljima, u svim mjesnim odborima napravljena su i sportska igrališta kako bi i svi naši najmlađi sugrađani imali iste uvjete kao oni u centru. Prije par godina imali smo ovdje tiskovnu konferemciju kada smo predstavili dograđene dijelove gradskog vrtića, povećao se kapacitet vrtića za dvije odgojne skupine, zamijenili smo krovište, uredio se dio fasade, dio fasade se još uređuje. Ovaj EU projekt je svakako dobrodošao, da bi se najstarijem vrtiću u Krapinsko – zagorskoj županiji, prvom koji je osnovan u županiji, pomoglo da uvede i taj poslijepodnevni rad koji je dugo bio čežnja. Siguran sam stoga da je mnogim roditeljima koji rade van područja grada Krapine olakšano i ne moraju više strepiti hoće li na vrijeme moći preuzeti dijete u vrtiću. S druge strane, moramo biti svijesni da se radno vrijeme kroz vrijeme mijenja, nije više od 6 do 14, to sve utječe na mogućnost zbrinjavanja djece u tom vremenu – istaknuo je gradonačelnik.


Dodao je da, bez obzira što je prvi dio projekta završio, s produženim boravkom se neće stati. - Kandidirali smo se i na drugu fazu, prošli smo administrativnu provjeru, čekamo rezultate tog natječaja, za to vrijeme, dok rezultati ne dođu, Grad Krapina će financirati i dalje produženo radno vrijeme vrtića. Vjerujemo da ćemo proći, ali ako se slučajno dogodi da ne prođemo, nećemo ići stepenicu niže, nego moramo vidjeti kako napraviti još dodatni korak naprijed – zaključio je Gregurović.

NAjčitanije