Dvostruka pobjeda za Snježanu Plevnik

Održan 26. Recital ''Josip Ozimec''

Recital Josip Ozimec 2024. naslovna .jpg

Jučer je u organizaciji Radija Marija Bistrica, u Dvorani Božjeg milosrđa održana završnica 26. Recitala Josip Ozimec. Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 250 radova, od ukupno 69 autora ili autorice.

Najviše je radova na standardu 159, na kajkavskom ih je 62, a na čakavskom 29. Stručni sud u sastavu dr. sc. Ivo Kalinski, profesorica Ivančica Tomorad i don Anton Šuljić odabrao je radove za izvođenje na samoj završnici recitala, kao i za objavu u zborniku ''Došel bum v Bistricu''.

U zborniku se nalazi 70 pjesama, a za čitanje je odabrano njih 24. Stručni sud odlučio je i o nagradama, u svakoj jezičnoj kategoriji po tri nagrade. U čakavskoj kategoriji treću nagradu dobio je Josip Klarić iz Gračišća za pjesmu ''Prit će neko vrieme'', drugu Marica Žanetić Malenica iz Splita za pjesmu ''Mȅni baba i mȅni mȁt'', a prvu Ana Tomašević iz Grižana za pjesmu ''Riglič''.

U konkurenciji štokavskih pjesma treću nagradu osvojio je Nikša Krpetić iz Splita, za pjesmu ''Ako nikad nisam plivao', drugu Zrinko Šimunić iz Zagreba za pjesmu ''Virtual candle'', a prvu Snježana Plevnik iz Soblinca za pjesmu ''Kućice'', koja je dobila i nagradu publike. U kajkavskoj konkurenciji treću je nagradu zaslužila pjesma ''Bistrička majčica'' Đurđice Srebačić iz Bedekovčine, drugu nagradu osovjio je Vinko Hasnek iz Glavnice za pjesmu ''Travanjski škropec'', a prvu Nada Starčević Lopac iz Gornjeg Kneginca za pjesmu ''Trijaža''.

Stihove su kazivali Jelena Januš-Grbić i Josip Klapač, pjesmom je događaj obogatila Ženska vokalna skupina ''Dora'' iz Zlatara, a u ime pokrovitelja obratili su se rektor Svetišta MBB-e preč. Tomica Šestak, načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički i izaslanik župana KZŽ Željka Kolara savjetnik za odnose s javnošću i protokol Damir Galoić.

No, ove godine dio završnice recitala bila je i promocija zbirke pjesama Josipa Ozimca, po kojem recital nosi ime i to u godini u kojoj pada 90. obljetnica njegova rođenja. Stoga su snage udružili Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici, Općinska knjižnica i čitaonica Marija Bistrica i obitelj Ozimec, a plod njihove suradnje je zbirka pjesama ''Još sme tu'' koju je predstavila urednica prof. Ivančica Tomorad. O ideji i realizaciji govorio je i tajnik Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici dr. sc. Vedran Klaužer, a Ozimčeve stihove kazivali su Jelena Januš Grbić i Josip Klapač. Recital je vodila Ana Kruhak.

NAjčitanije