ERASMUS+ PROJEKT U ŠUDIGO-u: Poučavanje generacije Z

Autor zagorje.com
-

U ŠUDIGO-u postoji višegodišnja tradicija provođenja Erasmus+ projekata, a najnoviji u nizu, Inovativni pristupi generaciji Z, usredotočen je na pronalaženje uspješnijih načina poučavanja učenika koji odrastaju uz Internet, pametne telefone, društvene mreže, a odnedavno i uz umjetnu inteligenciju.

Iako su izmjene generacija prirodna pojava u društvu, u školama razlike između generacija više dolaze do izražaja te su nastavnici, koji u najvećem broju pripadaju generaciji X ili milenijalcima, suočeni s brojnim izazovima jer ne razumiju u potpunosti pripadnike generacije Z koju danas poučavaju. Upravo je iz tog razloga projektni tim koji čine Božica Šarić, ravnateljica, Barbara Hanjilec, koordinatorica projekta, Monika Antunović, pedagoginja, nastavnice Dea Kovačević, Nikolina Ptičar, Sanja Zagorec i Lahorka Bobinec te stručna suradnica knjižničarka Valentina Petric Klaužer osmislio i prijavio Erasmus+ projekt Inovativni pristupi generaciji Z. Projekt se provodio od lipnja 2023. do listopada 2024., a osim nastavnika aktivni sudionici projekta su i učenici trećih razreda.

Ovaj projekt imao je nekoliko ciljeva od kojih je prvi modernizacija obrazovanja kako bi se nastavni proces prilagodio karakteristikama i mogućnostima novih generacija učenika, ali i kako bi najavljeni prijelaz u modularni način poučavanja u srednjim školama bio što lakši. Sljedeći je cilj daljnji razvoj digitalnih vještina učenika i nastavnika jer je generacija Z odrasla uz tehnologiju te je prilagodba nastavnog procesa neizbježna. Velik je broj aktivnosti bio vezan uz razvoj medijske pismenosti koja je ključna za snalaženje u današnjem svijetu. Uz to, porast problema s mentalnim zdravljem goruća je tema u društvu i stvarnost današnjih generacija učenika te se ovaj projekt bavio i tom problematikom.

S obzirom na to da se projekt provodio dulje od godinu dana, provedeno je mnogo aktivnosti: mobilnosti učenika u Italiju i Češku, mobilnosti nastavnika u Finsku, Irsku i Italiju, job shadowing, odnosno praćenje rada u slovenskoj školi, eTwinning projekt Digital literacy for digital natives, radionice medijske pismenosti, snimanje medijskih minuta koje se objavljuju na Radiju Stubica,a  pokrenuta je i izvannastavna aktivnost Paint'n'Talk.

Početka prošle nastavne godine krenulo se s provedbom aktivnosti. Nastavnica Barbara Hanjilec sudjelovala je na edukaciji Future classroom u Helsinkiju u kojoj je posjetila nekoliko škola i upoznala se s finskim obrazovnim sustavom te se vratila kući puna dojmova koje je podijelila s djelatnicima škole i učenicima: - Inovativnost kojoj mi težimo stvarnost je koju sam vidjela u Finskoj. Razumijevanje različitosti današnjih generacija učenika i uvažavanje istih u kreiranju nastave, put je k uspješnijem i modernijem obrazovanju. Nastavnica Lahorka Bobinec završila je tečaj Discover the 7 Cs: Learning for Life (and Work) in the 21 Century, također u Helsinkiju. Nastavnica Dea Kovačević sudjelovala je na tečaju Mental Health Awareness for Teachers and Students u organiciji Europass Teacher Academy u Dublinu. Cilj ovog tečaja bio je osnažiti vještine nastavnika u pružanju podrške učenicima u održavanju mentalnog zdravlja dok je nastavnica Nikolina Ptičar sudjelovala na tečaju u Amsterdamu pod nazivom Traditional Arts and ICT Art Tools for Teaching your Subjects and Promoting Life Skills.

Osim ovih mobilnosti nastavnika ravnateljica škole Božica Šarić, pedagoginja Monika Antunović, knjižničarka Valentina Petric Klaužer i nastavnica humanističkih predmeta Sanja Zagorec sudjelovale  su nekoliko dana u ŠOLSKOM CENTRU CELJE na “job shadowing” mobilnosti, kako bi se upoznale s tamošnjim obrazovnim sustavima, pratile rad svojih kolega, usvajale nove metode poučavanja, razmijenile iskustva i ostvarile nove kontakte za moguću buduću suradnju. U nekoliko radnih dana imale su priliku pratiti rad slovenskih nastavnika, stručnih suradnika i ravnateljice, upoznati program medijskih tehničara, načine rada i opremu te prezentirati svoju školu, grad i zemlju. 

Pokrenut je i eTwinning projekt Digital literacy for digital natives u sklopu kojeg su održani sastanci nastavnika i učenika iz Zaboka, Italije i Vukovara te provedene brojne projektne aktivnosti. Također su, prema unaprijed zadanim kriterijima, odabrani učenici koji su sudjelovali u mobilnostima u veljači i ožujku. Učenici su sa svojim nastavnicama posjetiti škole u Senigaliji u Italiji i Olomoucu u Češkoj. U Italiji su učenici u šest dana imali priliku razvijati svoje komunikacijske vještine i učiti o medijskoj pismenosti, kroz interakciju s četvrtim razredom srednje škole Liceo Statale Enrico Medi u Senigalli. Kroz interaktivne su radionice srednjoškolci, uz pomoć pametnih računala, tableta i mobitela istraživali o lažnim vijestima, raznim pojmovima koji će ih u budućnosti učiniti medijski pismenima te naučili osnove pisanja članka. U Češkoj su naše učenice podijelile svoja iskustva s nove i zanimljive izvannastavne aktivnosti Paint’n’talk, kojoj je cilj osvijestiti i osnažiti sudionike u području mentalnog zdravlja te su održale kreativne radionice u kojoj su oblikovnim izričajem razvijale motive djela čeških i hrvatskih slikara.

Jedna od zanimljivijih aktivnosti za učenike nova je izvannastavna aktivnost Paint'n'Talk na kojoj učenici uz razgovor i pokoji fini zalogaj likovnim stvaralaštvom izražavaju svoje osjećaje, misli, stavove, promišljanja o identitetu. Tema prvog susreta bila je likovna poruka samom sebi, dok su drugi puta trebali prikazati sebe kao superheroje. Aktivnost vode nastavnice Dea Kovačević i Nikolina Ptičar koje su u ovom obliku rada vidjele dobar način očuvanja i njegovanja mentalnog zdravlja. 
- Ono što je dokazano, a što smo i primijetile u radu s učenicima, nakon pandemije koronavirusa sve je više poteškoća s mentalnim zdravljem u svim dobnim skupinama. Kako smo svaki dan s adolescentima, prije svega primijetile smo da je sve više učenika s anksioznošću, depresijom, poremećajima u prehrani i sl. Potaknute time, odlučile smo učenicima pružiti izvannastavnu aktivnost na kojoj bi se kroz likovni izričaj opuštali, povezivali i osnaživali vještine nošenja s izazovima mentalnog zdravlja – ističe nastavnica Kovačević.

Također su održane i 4 radionice medijske pismenosti u sklopu integrirane nastave Hrvatskog jezika, Engleskog jezika, Etike te u suradnji s knjižnicom. Tema je bila kritički pristup medijskim sadržajima, a učenici su na radionicama oblikovali prave, lažne i senzacionalističke vijesti, dok su nekima u pisanju vijesti pomogli i alati umjetne inteligencije kao Chat GPT. Nakon toga su analizirali njihovu vjerodostojnost i kvalitetu. Radionicu su vodile nastavnice Sanja Zagorec, Barbara Hanjilec, Lahorka Bobinec te knjižničarka Valentina Petric Klaužer. – Budući da su naši učenici digitalni urođenici, dakle uistinu okruženi pametnim telefonima i bombardirani informacijama od rođenja, čini se važnijim nego prije da razvijaju kritičko mišljenje i medijsku pismenost kako bi mogli uspješno plivati u moru informacija koje ih okružuje – smatra nastavnica Zagorec.

Na kraju, u sklopu radijske emisije Glas šudigovaca koju već godinama snimaju učenici naše škole od rujna 2023. godine uklopljene su medijske minute u kojima učenici u nekoliko minuta obrađuju zanimljive teme iz područja medijske pismenosti kao što su algoritmi, prikriveno oglašavanje, ovisnost o društvenim mrežama i mnoge druge. Emisije su snimane pod mentorstvom nastavnice Monike Šoštarić, a medijske minute možete poslušati na internetskim stranicama škole: https://soundcloud.com/tabula-nova-895375979

Završetak projekta planiran je krajem listopada ove godine kada će projekt i biti predstavljen u okviru Dana Erasmusa (18. 10.). Sve aktivnosti projektnog tima i učenika možete pratiti na internetskim stranicama škole i na službenim Instagram i Facebook profilima škole.

NAjčitanije