Ernest Svažić: 'Krapinskim Toplicama ne prijeti bankrot'

Autor zagorje.com
ernest svažić.jpg

Ernest Svažić, općinski načelnik Općine Krapinske Toplice u razdoblju 2013.-2021. reagirao je na članak u Zagorskom listu, koji je ujedno objavljen na portalu zagorje.com.  Riječ je tekstu u kojem je objavljen razgovor s novoizabranom načelnicom Općine Krapinske Toplice Gordanom Jureković.

Reakciju prenosimo u cijelosti: 

u članku Zagorskog lista broj broj 898 od 06.07.2021. u kojem objavljujete razgovor s novoizabranom načelnicom Općine Krapinske Toplice, uvaženom gospođom Gordanom Jureković, nažalost iznosite čitav niz tendecioznih i neistinitih tvrdnji.

Naime, novoizabrana načelnica, da li zbog nesnalaženja u ulozi u kojoj se našla ili iz nekih drugih razloga, iznošenjem tako konstruiranih tvrdnji plaši svoje sugrađane bankrotom, a to je krajnje opasno i politički vrlo neodgovorno te šalje lošu i neistinitu poruku potencijalnim ulagačima.

U prezentaciji financijske situacije Općine načelnica nije samo pomiješala kruške i jabuke, već je dodala krumpir, luk i zelje, i nažalost zaboravlja da smo protekle dvije godine poduzeli niz mjera pomoći poduzetnicima i svim stanovnicima s područja naše općine kako bismo zajedno što bezbolnije prevladali posljedice krize uzrokovane epidemijom (oslobađanje dijela komunalne naknade, formiranje fonda pomoći obrtnicima, interventna sredstva za ublažavanje posljedica potresa i dr.) Navedene mjere prvenstveno su utjecale na smanjenje prihodovne strane općinskog proračuna, ali i danas sam uvjeren da su bile opravdane

Razumijem da su okolnosti zahtjevne, ali u proteklih osam godina bilo je i puno težih situacija od aktualne. Primjerice 2014. , kad se u kratkom vremenu otvorilo preko 150 klizišta, a država umjesto da nam pomogne, promjenom regulative smanjila nam je izvorne prihode. Nismo jadikovali, već samo krenuli u rješavanje problema oslanjajući se na vlastite snage, a proteklih nekoliko godina efikasno nam pomažu i mjere Vlade Republike Hrvatske.
Novoizabrana načelnica optužuje me za netransparentnost, dok čitav niz godina Institut za javne financije Općinu Krapinske Toplice (kao i susjedne Sveti Križ Začretje i Veliko Trgovišće) ocjenjuje ocjenom 4. Tijekom oba mandata u kojima sam obnašao časnu dužnost općinskog načelnika Općine Krapinske Toplice sva financijska i druga izvješća su prezentirana pravovremeno i javno. Uz to na sjednicama Općinskog vijeća redovito sam davao dodatna objašnjenja prisutnima, zainteresiranima i aktivnima u radu Vijeća. Uz to, pojedini su građani preko jedinstvenog upravnog odjela tražili posebna pojašnjenja i ne pamtim da je itko ostao prikraćen za informacije.
Primopredaju dužnosti novoizabranoj načelnici završio sam 7. lipnja 2021. i tom joj prilikom predao vrlo iscrpno izvješće te naravno razumijem da ih je nemoguće apsorbirati u kratkom roku i spreman sam u svakom trenutku dati i dopunska objašnjenja.

Obveze prema dobavljačima ažurirane s 4. lipnja i iznosile su 2.474.240,05 kn. U trenutku preuzimanja dužnosti još nije bila dostavljena završna situacija za izvedene radove na asfaltiranju cesta iz programa koji je započeo 2020. i oni predstavljaju najveći pojedinačni trošak ove godine. Svake godine u trenutku kad stigne završna situacija za radove na asfaltiranju cesta dođe do privremenog poremećaja likvidnosti, ali u dogovoru s dobavljačima taj smo problem uspješno rješavali i zahvaljujem im na razumijevanju.


Obveze s osnove dugoročnog kredita ugovorenog za financiranje izgradnje dječjeg vrtića iznosile su 4. lipnja 2021. godine 3.875.946,61 kn i taj kredit u mjesečnim anuitetima treba otplatiti do siječnja 2025. Trošak koji dospijeva do kraja 2021. je ispod 500.000,00 kn. Dakle, na godišnjoj razini za otplatu tog kredita treba planirati oko 900.000,00 kn.

Zbog smanjenja prihoda u okolnostima epidemije corona virusom preko Ministarstva financija smo ostvarili pomoć u vidu zajma u iznosu 2.725.994,06 kn i to smo evidentirali kao Zajam od Državnog proračuna. Kao općinski načelnik, uz podršku mnogih drugih kolegica i kolega sam se preko Hrvatske zajednice općina zalagao da taj zajam u konačnici bude bespovratna podrška općinama u uvjetima epidemije, a ukoliko se takvoj inicijativi ne udovolji, povrat treba izvršiti do prosinca 2023.

Za sufinanciranje izgradnje novog vatrogasnog doma planirali smo u proračunu za 2021. godinu 1,5 milijuna kuna i prema zahtjevima DVD-a do sada smo isplatili preko 270.000,00 kn. Dakle ne stoji navod uvažene načelnice da nije isplaćena ni lipa. DVD je uzeo kredit za sufinanciranje vlastite komponente od 2,5 milijuna kuna ( europska sredstva su odobrena u iznosu preko 7,4 milijuna kuna). Financijska konstrukcija izgradnje novog vatrogasnog doma je time zaokružena, a iznos od 1,5 milijuna ne treba Općina u potpunosti isplatiti ove godine, već 2022. kad dospijeva prva obveza DVD-a prema banci. Projekt je realiziran na način da nositelj bude DVD Krapinske Toplice, ali da se kroz njega ostvari puno šira društvena korist od vatrozaštite.

Ministarstvo financija je ocijenilo kreditnu sposobnost Općine Krapinske Toplice i dalo suglasnost na kredit od 5 milijuna kuna koji je prema programu izgradnje za 2021. godinu namijenjen za asfaltiranje 34 dionice i uređenje pješačke zone u središtu Krapinskih Toplica. Postupkom nabave dobiveni su izuzetno povoljni uvjeti financiranja te se nadam da će načelnica taj instrument financiranja izgradnje infrastrukture iskoristiti i krenuti u realizaciju programa koji je prošli saziv Općinskog vijeća odobrio.

Za zaokruživanje slike o aktualnoj financijskoj situaciji naše Općine definitivno treba dodati da je kroz prva 4 mjeseca zabilježen rast prihoda s osnove poreza na dohodak te da su na raspolaganju novi instrumenti europskog i nacionalnog sufinanciranja, kakvi nažalost kroz moja dva mandata nisu postojali.
Da bi ti instrumenti našoj općini mogli biti od koristi, potrebno je imati spremne projekte, a drago mi je da ih uvažena načelnica nakon moja dva mandata ima:


1. Tržnica – Izuzetno mi je drago da je na početku mandata naše nove načelnice Agencija za plaćanja u poljoprivredi raspisala natječaj kojim se europskim sredstvima sufinancira izgradnja tržnica. Prijave se mogu slati od 16. srpnja, a Općina Krapinske Toplice ima spreman projekt na razini građevinske dozvole.
2. Rekonstrukcija Mirne ulice – Natječaj za sufinanciranje tog tipa projekata najavljen je za jesen ove godine, a Općina Krapinske Toplice ima građevinsku dozvolu za detaljnu rekonstrukciju s kaskadnim potpornim zidom i novih šezdesetak parkirnih mjesta.


3. Multimedijski centar – Projekt „Toplice kulture“ također ima riješenu građevinsku dozvolu i projekt uređenja interijera nakon preseljenja DVD-a Krapinske Toplice u nove prostore.
4. Parkiralište iza zgrade Općine s pješačkom i biciklističkom stazom uz Topličinu – Projekt ima građevinsku dozvolu.
5. Šumska šetnica do Kapelice Marije Magdalene – Projekt je prošle godine prijavljen na natječaj za sufinanciranje kod Agencije za plaćanje u poljoprivredi te uskoro očekujemo rezultate.

Na pripremi tih projekata bio sam intenzivno angažiran i komunicirao ih s najširom javnosti. Rad na razrješavanju imovinsko-pravnih odnosa bio je mukotrpan, ali mi je drago da su ti projekti danas spremni za prijavu na natječaje koji su u najavi.

Na tim sam projektima radio kao općinski načelnik, a oni koji me znaju zasigurno su primijetili da sam i prije obnašanja načelničke dužnosti bio aktivan na kreiranju projekata i manifestacija od interesa za Krapinske Toplice. Kao stanovnik naše lijepe općine činit ću to i dalje.

Uvaženoj načelnici želim puno uspjeha u provedbi već pripremljenih projekata, ali i u kreaciji novih na zadovoljstvo svih nas koji živimo u Krapinskim Toplicama. U nastupajućem razdoblju općinama i gradovima bit će na raspolaganju sredstva, što europska, što nacionalna, što sredstva izravnog financiranja kao rezultat politike decentralizacije koju provodi Vlada Republike Hrvatske u gabaritima koje moji prethodnici i ja nismo mogli ni sanjati. Slažem se s načelnicom da nema mjesta panici!

NAjčitanije