Evo kako je HDZ reagirao na Čačićevu izjavu da je “Tuđman poslao agenta SIS-a da mu spraši metak u čelo”

HDZ-ovci tvrde da Čačić nije cijenio ni poštovao Tuđmana, a ni Šuška...

čačić.JPG

Puno prašine izazvala je izjava predsjednika Reformsita Radomira Čačića da je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman naručio njegovo ubojstvo. Na to je oštro reagirala Zajednica utemeljitelja HDZ - a

"Učinio je to komentirajući prijetnje ministrici Nataši Tramišak 'prisjećajući se svojih iskustava'. Tako je izjavio: 'Bio je poslan član SIS-a da ću dobiti metak u čelo – tu prijetnju sam prijavio predsjedniku Vrhovnog suda, Vlade i Sabora. Tuđmanu nisam jer ga je on i poslao'. Čovjek koji, nesvjestan svoje pozicije, očito pretendira voditi državu na temelju jednog glasa kojeg ima u Saboru, iznio je skandaloznu, tešku i monstruoznu optužbu protiv prvog hrvatskog predsjednika. Time je dao svoj prilog u godini kada obilježavamo stotu godišnjicu Tuđmanova rođenja“, navode HDZ –ovi utemeljitelji.

„Učinio je to onako usput, navodeći neimenovanog 'člana SIS-a' i iznoseći tvrdnju da je nalogodavac njegova ubojstva, odnosno prijetnje ubojstvom s kojom je kako navodi bio suočen, bio, ni manje ni više nego, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

To da Tuđmana nikada nije cijenio i poštovao, baš kao ni ratnog ministra obrane Gojka Šuška (podsjetimo SIS je u ključnom razdoblju Domovinskog rata bio Sigurnosno-informativna služba Ministarstva obrane RH), jasno je svim njihovim suvremenicima. Oni se, za razliku od Čačića, čovjeka selektivne i očito narušene memorije, mnogo toga iz prošlosti sjećaju", ističu te nastavljaju:

Čačić puno toga svjesno zaboravlja, baš kao što se puno toga - iskonstruiranog u njegovoj mašti - rado 'prisjeća'. Ali da će ovom svojom recentnom i izmišljenom konstrukcijom ići toliko daleko da taj svoj odnos prema ljudima, u odnosu na koje je posve beznačajna figura, pretvori u još jedan antituđmanovski pamflet - to je potpuno neprihvatljivo po bilo kojem kriteriju: kriteriju ljudskosti, morala, časti i poštenja. Čačić je očito izgubio kriterij koji je odlučno sredstvo razlučivanja istine od obmane. Uveo je neke nove, po kojima ocjenjuje, prosuđuje, vrednuje, raspoređuje…Loša prosudba, teškoća u razumijevanju osobnih situacija, gubitak standarda i kontrole nad porivima? Kako god bilo, žalosno je to što se s Čačićem događa", zaključili su.