Evo koja su najopasnija mjesta na hrvatskim autocestama

policija nesreća

U prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno je povećanje prometa u odnosu na prvih 5 mjeseci 2022. godine za 11,5 posto, dok su predviđanja za mjesec lipanj i do 13 posto, govore podaci Hrvatskih autocesta (HAC).

No u vrijeme većeg prometa, povećava i broj prometnih nesreća. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), samo prošle godine je na hrvatskim autocestama zabilježena 1.921 prometna nesreća. Od tog broja, 24 nesreće su bile s poginulim, 403 s ozlijeđenim osobama. U tim nesrećama smrtno je stradalo 38 osoba, 158 je teže, a 549 lakše ozlijeđeno. U ostalim nesrećama nastala je samo materijalna šteta., piše N1.

Usporedbe radi, u prvih šest mjeseci ove godine su na autocestama zabilježene 982 prometne nesreće. Od tog broja, devet nesreća je bilo s poginulim, a 200 s ozlijeđenim osobama. U tim je pak nesrećama smrtno stradalo devet osoba, 62 su teže ozlijeđene, a 294 lakše. U ostalim nesrećama nastala je samo materijalna šteta.


Prema HAC-u, u 2022. godini na autocestama zabilježeno je ukupno 2.837 prometnih nesreća. Ta se brojka razlikuje od one koju su nam poslali iz MUP-a, a kako su nam objasnili, oni vode statistike za svaku prometnu nesreću koja se dogodi na autocestama, neovisno je li na istu izašla i prometna policija te sastavila zapisnik.


Razlika u brojkama vidljiva je i u prvih šest mjeseci 2023. godine, jer u HAC-u tvrde da je zabilježeno ukupno 1.457 prometnih nesreća. Navode i kako je u prvih šest mjeseci prošle godine smrtno stradalo devet osoba, dok je u prvih šest mjeseci 2023. smrtno stradalo sedam osoba.


Kao što je i za očekivati, najveći broj tih nesreća događa se u ljetnim mjesecima, a prema podacima MUP-a prednjače autoceste A1 i A3. To se podudara s podacima HAC-a, čiji podaci iz 2021. i 2022. kažu da je mjesec u kojem se dogodilo najviše prometnih nesreća bio srpanj, a nakon toga slijedi kolovoz. Napominju i da baš u srpnju i kolovozu bilježe i najveći promet na autocestama.


Kada su u pitanju crne točke na našim autocestama, iz HAC-a nam kažu kako ne postoje točke na kojima se događa više nesreća. No dodaju da, gledajući podatke o prometnim nesrećama za 2021., 2022. i prvih šest mjeseci 2023. g., dionica na kojoj se najčešće događaju prometne nesreće je Lučko – Donja Zdenčina (A1), a nakon slijedi dionica Novska – Okučani (A3), piše N1.

Što se tiče uzroka nesreća, najviše njih dogodilo se zbog neprilagođene i prevelike brzine. Iz MUP-a nam objašnjavaju kako su to ujedno i najčešći prekršaji zbog kojih se kažnjavaju vozači na autocestama.
Također, upozoravaju i na izrazito opasan prekršaj vožnje u suprotnom, odnosno zabranjenom smjeru. Takvih je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno čak 15, na sreću bez posljedica.