Ferek Jambrek: Za razvitak županije potreban je rad, rad i samo rad

Razgovor s novim dožupanom za gospodarstvo Anđelkom Ferekom Jambrekom.

Ime Anđelka Fereka Jambreka nije nepoznato na

Ferek Jambrek.jpg

Razgovor s novim dožupanom za gospodarstvo Anđelkom Ferekom Jambrekom.

Ime Anđelka Fereka Jambreka nije nepoznato na političkoj sceni. Ovaj 35-godišnji Radobojčanin i HNS-ovac, diplomirani je inženjer strojarstva. Bio je zamjenik predsjednika Općinskog vijeća Radoboj, vijećnik u dva mandata, član je Županijskog vijeća HNS-a Krapinsko-zagorske županije i član Središnjeg odbora HNS-a. Dosada je bio zaposlen kao rukovoditelj pogona za izradu čeličnih konstrukcija u M- Profilu u Zaboku.

ZL:.Vaša je stranka na izborima zajedno u koaliciji s partnerima SDP-om, ZDS-om, HSU-om, a od prošlog tjedna i A-HSS-om dobila povjerenje birača u vođenju Zagorjem u naredne četiri godine. Vama je pripala uloga dožupana za gospodarstvo. Kojim motivima ste se vodili kada ste prihvaćali kandidaturu za tu funkciju?

Ferek-Jambrek: Motivi su bili isti kao i ovih proteklih 6 godina dok sam bio vijećnik u općini Radoboj, a to je želja za napretkom i razvitkom svojeg kraja, najprije općine, a sada i županije.

ZL: Kako biste vi ocijenili stanje hrvatskog gospodarstva, a kako gospodarstva u Krapinsko-zagorskoj županiji, recimo od 1 do 10? Ima li nam spasa?

Ferek-Jambrek: Iz svojeg dosadašnjeg poslovnog i političkog iskustva jedini spas vidim u radu. Dakle, nezaposlenost treba svesti na minimum, a nakon toga sve ide svojim tokom. Gospodarstvo je trenutno u teškoj situaciji, ali mislim da se savjesnim i predanim radom može podosta učiniti. Ocjenu vam ne mogu dati, jer bi mi najprije morali objasniti što znači 1, a što znači 10, pa tek onda bi mogao usporediti i ocijeniti naše gospodarstvo.

ZL: Vaš prethodnik SDP-ovac Zorko Vidiček često je znao isticati kako je KZŽ zadnjih godina smanjila broj nezaposlenih ljudi u našoj županiji. Sada se suočavamo opet sa otpuštanjima radnika zbog posljedica globalne krize. Kao dožupan za gospodarstvo koje će biti vaš prvi zadatak? Imate li plan koji bi trebao očuvati radna mjesta ili otvoriti nova i zapravo koliko se može utjecati na sadašnji situaciju?

Ferek-Jambek: Kao što sam već i spomenuo to i je najvažnija stvar, smanjiti nezaposlenost. Županija kao institucija ne zapošljava ljude, ali budite sigurni da ćemo učiniti sve kako bi sa poticajnim mjerama motivirali poduzetnike za zapošljavanje novih ljudi, a ponajprije da se zadrže postojeća radna mjesta.

ZL: Ceste su nam pune rupe, još uvijek u pojedinim sredinama nije dovoljno razvijena komunalna infrastruktura… Sa strane, neki bi rekli zlobni, drugi dobronamjerni jezici, govore kako bi se Zagorje bolje razvijalo da je pobijedila opcija koja je na vlasti u državi.

Ferek-Jambrek: Nikad nije dobro slušati zlobne jezike to vas može samo demotivirati u vašoj dobroj nakani, a iznos sredstava koji stoji na raspolaganju za izgradnju i održavanje cestovne infrastrukture ionako ne ovisi političkoj opciji već o stanju u gospodarstvu.

ZL: Koja je vaša vizija gospodarstva u KZŽ i može li Zagorje ikada doživjeti gospodarski bum?

Ferek-Jambrek: Gospodarski bum je jako relativan pojam pa se ne bih htio razmetati sa takvim terminima i opet ponavljam glavni preduvjet za razvitak županije je rad, rad i samo rad. Ja vjerujem u naše Zagorce koji su oduvijek imali težak život na ovim našim bregima, pa im na sreću ne nedostaje radnih navika, a uz malo poticaja mislim da se dosta može učiniti.

ZL: U politici ste otprilike devet godina, iako vam je prvi odabir nije bio HNS, već ste bili član i suosnivač ogranka DC-a u Radoboju, a poslije i predsjednik radobojskog ogranka i ŽO DC-a. Zbog čega ste prešli u HNS-a.? Isto je napravio i vaš stranački šef Anđelko Topolovec.

Ferek-Jambrek: Da, to je točno, cjelokupno članstvo tadašnjeg DC-a odlučilo je napustiti DC prije svega zbog slabe ili gotovo nikakve podrške iz Zagreba, a kako smo mi po prirodi liberalni logičan izbor je bio Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati.

ZL: Mislite da je bolje baviti se politikom koja je 'prevrtljiva', nego raditi u velikoj i uspješnoj firmi kao stručnjak?

Ferek-Jambrek: Mislim da je bolje da se politikom bave uspješni i dokazani poslovni ljudi, jer da je više takvih u politici, tada politika ne bi bila prevrtljiva i ja ne bih trebao odgovarati na ovo pitanje.

Za Zagorski list piše: Mirjana Bašak

NAjčitanije