[FOTO] Dan dobrovoljnih darivatelja krvi: Priznanja primilo ukupno 112 darivatelja

Autor zagorje.com
-

Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u petak, 25. listopada 2024. godine, u Zaboku je održana svečana dodjela priznanja dobrovoljnim darivateljima krvi.

Osnovna su načela darivanja krvi dobrovoljnost, solidarnost, anonimnost, ali i činjenica da je darivanje besplatno. Župan Željko Kolar istaknuo je kako je Krapinsko-zagorska županija u Hrvatskoj na samom vrhu po darivanju krvi. “Doista mi je čast što danas mogu biti ovdje s našim darivateljima da im zahvalim na svemu što čine, ali i da pozovemo i mlade ljude da se pridruže darivateljima i da svi zajedno damo doprinos pružanju zdravstvene zaštite na području čitave Republike Hrvatske”, poručio je župan Kolar i uputio čestitke svim darivateljima na humanoj gesti zato što bez njihove krvi ne bi bilo na stotine spašenih života. “To je humanitarna gesta koju gotovo svatko od nas može napraviti – netko pet puta, osam puta, deset puta, a imamo i one koji krv daruju više od stotinu puta”, rekao je župan Kolar.

CIJELU FOTOGALERIJU POGLEDAJTE OVDJE.

Priznanja je primilo ukupno 112 darivatelja, od kojih je deset žena, a onima koji su krv darivali stotinu i više puta priznanja su uručili župan Željko Kolar i predsjednik Hrvatskog Crvenog križa primarijus Josip Jelić. “Imamo popis najboljih i Krapinsko-zagorska županija je uvijek u samom vrhu i svima su uzor. Nema humanistički svetijeg čina od darivanja krvi jer to je davanje dijela sebe. Bez te krvi milijuni života bi bili izgubljeni”, rekao je primarijus Jelić i zahvalio županu Kolaru na podršci, uvažavanju potreba, prepoznavanju i rješavanju problema te istaknuo kako je župan Kolar jedan od rijetkih koji s tolikim žarom i predanošću obavljaju svoj posao.

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada jer je na taj dan 1953. godine u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa, podsjetila je potpredsjednica Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije Karmen Bračić-Bunčec i prenijela iskrene pozdrave i čestitke predsjednica Društva Crvenog križa KZŽ Petra Bedenikovića.

CIJELU FOTOGALERIJU POGLEDAJTE OVDJE.

Priznanja je sveukupno primilo 112 darivatelja od čega je 10 žena, a najviše su puta darovali krv Vesnica Mučnjak iz Stubičkih Toplica te Zdravko Deak iz Oroslavja. Vesnica je sveukupno krv dala čak 77 puta, a Zdravko 162 puta.
Okupljenim se darivateljima obratila i voditeljica Odjela za davalaštvo krvi Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu Patricija Topić Šestan, a glazbenim su se točkama predstavile učenice Glazbene škole Pregrada Sara Brlek, Hana Šimunić, Larisa Legčević te Morana Orešić, na flauti Dora Bucifal i Vedrana Orešić te Luka Herceg na trubi.

Svaka doza krvi može značiti razliku između života i smrti, između gubitka i novog početka. Ta svijest ujedinjuje nas u nastojanju da osiguramo stabilne i dovoljne zalihe krvi za sve kojima je potrebna, stoga je potrebno isticati i poticati uključivanje u ovu plemenitu misiju.

NAjčitanije