FOTOGALERIJA: Počela manifestacija ''Gréjmo na kostaĵe 2024.''

Autor Zagorje.com
Spominaĵe po humskem  naslovna .jpg

U Humu na Sutli ovog je četvrtka održan program pod nazivom „Spominaĵe po humskem“. Bila je to večer posvećena humskom govoru, a posjetitelji su mogli uživati u stihovima i glazbi. Projekt očuvanja izvornog humskog govora u Osnovnoj školi Viktora Kovačića predstavile su učiteljice Jelena Horvat Petanjko i Grozdana Drašković čije su pjesme interpretirali učenici 3. razreda PŠ Prišlin i PŠ Lupinjak, a nekoliko od učenika viših razreda kazivalo je svoje stihove. Od ravnateljice Narodne knjižnice Hum na Sutli Narcise Brezinščak prisutni su saznali više o projektu izrade Rječnika humskog govora koji se realizira u suradnji s Institutom za hrvatski jezik, a do sada je prikupljeno oko tri tisuće riječi. Svoje stihove s prisutnima je podijelio i Bruno Očko, inače član Humskog amaterskog kazališta.  

Fotogaleriju pogledajte ovdje

Velik je doprinos u njegovanju izvornog humskog govora dao hrvatsko-slovenski književnik i prevoditelj, predsjednik Krapinsko-zagorskog ogranka Društva hrvatskih književnika Božidar Brezinščak Bagola koji je na ovoj večeri posvećenoj humskom govoru pročitao dvije svoje popeifke posvećene znamenitim Humčanima – Viktoru Kovačiću i Marku Tepešu. U glazbenom dijelu programa nastupili su Mješoviti pjevački zbor KUD-a Rikarda Jorgovanića te Kristina Špoljar i Siniša Miklaužić. Događanju je prisustvovao i načelnik Općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša koji je čestitao Humskoj udruzi mladih i Savjetu mladih Općine Hum na Sutli na organizaciji ovog događanja te svima koji njeguju humski govor poželio puno uspjeha u daljnjem radu. 

Manifestacija „Gréjmo na kostaĵe 2024.“ nastavlja se i danas u velikoj dvorani općinske zgrade u Humu na Sutli od 18 sati s programom „Kak se je néigda déilalo“ uz radionicu za djecu „Razigrana jesen“ koju pripremaju djelatnice Dječjeg vrtića „Balončica“, rezanje kestena i druženje. Završno događanje je na rasporedu u subotu na igralištu OŠ Viktora Kovačića od 16 sati kada posjetitelje očekuje kulturno-umjetnički program, tradicijske igre djecu, zabava pod šatorom te bogata gastronomska ponuda. Pokrovitelji manifestacije su Krapinsko-zagorska županija i Općina Hum na Sutli, a medijski pokrovitelj Radio Hrvatsko zagorje Krapina. 

NAjčitanije