FOTOGALERIJA: Traje internacionalni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva 'Interslast'

-

U Tuheljskim Toplicama u hotelu Well počelo je 13. izdanje 'Interslasta' - internacionalnog kongresa slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva na kojem sudjeluju slastičari iz Sjedinjenih Američkih Država, Paragvaja, Japana, Australije, Izraela, Slovenije i Hrvatske. Glavna tema kongresa izvorni su slastičarski proizvodi u svijetu podijeljeni u tri natjecateljske kategorije – pite s orasima i makom, zvjezdice (linzeri) te medvjeđe šape (madaleinsi). 

FOTOGALERIJU POGLEDAJTE OVDJE.

PREDSTAVLJANJE IZVORNIH SLASTICA HRVATSKE (od 09:30 do 11:50)

Bogati program zainteresiranima će predstaviti ono najvrjednije što Hrvatska nudi – tradiciju. Nakon predavanja dr.sc. Iris Biškupić-Bašić na temu Medičari/licitari – ponos hrvatske slastičarske baštine, autorica radionice i vlasnica Medičarsko-svjećarskog obrta Zozolly iz Marije Bistrice Vlasta Hubicki kroz radionicu licitara i medenjaka predstavit će cjelovitu izradu licitara - od izrade tijesta, modlanja, pečenja, ljepljenja, želatiniranja do oslikavanja. U izložbenom dijelu kongresa bit će postavljena stalna prodajna izložba zagorskih, drvenih igračaka koje mnoge slastičarnice stave u poseban prostor za mališane. Ivana Šuštić i Lovro Fijan vlasnici su I.M.L. obrta za izradu drvenih igračaka iz Marije Bistrice i najmlađi majstori izrade tradicijskih drvenih igračaka. U predstavljanju izvornih Hrvatskih kolača sudjeluje 14 udruga žena i društava za promicanje slastičarske baštine iz Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Karlovačke i Zagrebačke županije, a održat će se i predavanja prof.dr.sc. Valerija Vrčeka na temu štetnost teflonskog posuđa te izv.prof.dr.sc. Jana Šic Žlabur na temu Zamrzavanje jagodastog voća - Da ili Ne? Razotkrivanje istine i prednosti brzog zamrzavanja jagodastog voća. 

FOTOGALERIJU POGLEDAJTE OVDJE.


PREDSTAVLJANJE IZVORNIH SLASTICA SVIJETA (od 11:50 do 13:30 sati)

Autorica radionice carrot cake – kolač (torta) od mrkve Snježana Bošnjak posjetitelje će provesti kroz Australiju – recept za kolač od mrkve objavljen je 1591. godine, no njegovo je porijeklo sporno, stoga postoji mnoštvo varijacija. Pesla je obrtnička zadruga nastala 1938. godine, kao nasljednik zadruge „Hrvatski pekar“, a predavačica Ruža Gregurev pripremila je predavanje za sve slastičarske kreativce kojima je kvaliteta sastojaka temelj za izradu raznovrsnih slastica. Da se slastice mogu pripremiti s egzotičnim voćem pokazat će Ivan Šulog iz poduzeća Šulog d.o.o. koje se od 1996. godine bavi uzgojem egzotičnog voća i povrća, jedino takve vrste u Hrvatskoj. Nakon Australije, Interslastovo nas putovanje vodi do Japana – Maki Nagayoshi vlasnica je japanskog restorana koja će kroz radionicu daifuky mochi predstaviti japanski slatkiš koji se sastoji od malog okruglog mochija punjenog slatkim nadjevom.

IZVORNE SLASTICE HRVATSKE (od 13:30 do 14:00 sati)

Vidovečki gibanik tradicionalno je težačko jelo vidovečkog kraja čiji se način pripreme razlikuje od osobe do osobe što mu daje draž kao jednom od najvrjednijih kulinarskih dostignuća vidovečke gastronomije i s pravom je uvršten na listu zaštićenih proizvoda Varaždinske županije, a jedan od načina pripreme kroz radionicu će predstaviti Ivanka Lonjak i članice Udruge žena Vidovec. 

NAjčitanije