FOTOGALERIJA: Vatrogasci DVD Rakovec na samom su vrhu terenskih operativnih natjecanja u Republici Hrvatskoj

Na svih 16 natjecanja na kojima sudjelovali u posljednje tri godine, vatrogasci iz Rakovca svih su se 16 puta popeli na pobjedničko postolje!

DVD Rakovec Žažar naslovna .jpg

Za operativnu ekipu DVD-a Rakovec posljednjih nekoliko godina ne vrijedi izreka „nije važno pobijediti, važno je sudjelovati“. Dečki su proteklog vikenda osvojili prvo mjesto na operativnom vatrogasnom natjecanju u Medulinu. Za kraj natjecateljske sezone odlučili su pobrojati rezultate koje su ostvarili u zadnje tri godine, otkako se vatrogasna natjecanja ponovno održavaju po završetku pandemije. Ekipa DVD-a Rakovec od 2022. godine do danas nastupila je na šesnaest operativnih vatrogasnih natjecanja koja su održana u Krapinsko-zagorskoj, Koprivničko-križevačkoj, Varaždinskoj, Zagrebačkoj i Istarskoj županiji. Osvojeno je 10 prvih mjesta, 4 druga mjesta i 2 treća mjesta, što znači da se ekipa popela na sam vrh terenskih operativnih natjecanja u RH zauzimajući pobjedničko postolje na svih šesnaest natjecanja na koja se odazvala. U natjecanjima su vrlo uspješna i djeca (od 6 do 12 godina) koja su na nedavnom županijskom vatrogasnom natjecanju osvojila drugo mjesto, iako im je ovo tek prva godina treniranja.

Na operativnim vatrogasnim natjecanjima obično sudjeluje od deset do dvadeset ekipa, a natječu se u rješavanju zadataka koji simuliraju stvarne vatrogasne intervencije. Vatrogasno društvo koje organizira natjecanje osmisli pet ili više zadataka na temu požara objekta ili otvorenog prostora, spašavanja unesrećenih osoba, obrane od poplava, prometne nesreće, radova na visi i u dubini, radova na vodi i td. Zadaci se nalaze na različitim lokacijama pa se ekipa s vozilom mora orijentirati na terenu uz pomoć karte ili uputa koje dobije od organizatora. Na operativnim vatrogasnim natjecanjima ispituje se sposobnost brzog djelovanja u nepoznatoj situaciji, snalažljivost, organiziranost, fizička sprema, komunikacija te uvažavanje teoretskih i praktičnih pravila vatrogasne struke. 

Fotogaleriju pogledajte OVDJE.

– Dečki iz DVD-a Rakovec naglasili su da na operativnim vatrogasnim natjecanjima imaju priliku raditi s opremom koju oni sami ne posjeduju. Često nauče nešto novo što primjenjuju u daljnjem radu. Uvijek se dobro zabave, upoznaju vatrogasce iz cijele Hrvatske pa i šire, a ono što je najvažnije održavaju intervencijsku spremnost na visokoj razini – rekao nam je zapovjednik Davor Lunko.

 

 

 

 

NAjčitanije