Gladni psi lutalice prijete i djeci

Autor

Lovci iz Druškovca pozvali su nas kako bi upoznali javnost s problemima koje izazivaju psi lutalice. Lovac Martin Lipnja

p_673056pas11.jpg
Lovci iz Druškovca pozvali su nas kako bi upoznali javnost s problemima koje izazivaju psi lutalice. Lovac Martin Lipnjak, koji stanuje u blizini, čuo je iz lovnoga revira Čerkovci u Druškovcu užasan lavež pasa. Uzeo je lovačku opremu, pohitao u šumu, no zakasnio je. Iskusnom lovcu sledila se krv od stravičnoga prizora. Na potoku je pronašao zadavljenu srnu, a čim su ga spazili, dva velika psa mješanca dali su se u bijeg. Lipnjak je odmah pozvao Ivana Lipnjaka, grupovođu Lovačkoga društva Srndać iz Huma na Sutli jer je slučaj trebalo prijaviti.

Na teren sam izašao sa sinom Tihomirom. To je izgledalo strašno. Srna je bila povaljana po blatu, sva izgrižena, a vidjeli su se tragovi borbe, jer su razjareni psi jadnu životinju mrcvarili po potoku. Po mojoj procjeni, riječ je o godinu dana staroj srni, koja je imala oko 15 kilograma , ispričao nam je Ivan Lipnjak, koji ima 17 godina lovačkoga staža. Pojasnio je da je srna lak plijen gladnim psima lutalicama, pogotovo kad su u skupini. Na kratkim relacijama srna može brzo trčati, čak je brža od pasa, no psi imaju stalnu brzinu trka i mogu goniti jadnu životinju dulje vrijeme i kad se ona izmori, lako je uhvate.

To nije prvi slučaj u našemu kraju. Prije dvije godine u šumi Bukovje dva psa ulovila su srndaća. Učitelj Ivo Šlogar jedva ih je otjerao, veterinar Milan Kancir brzo je došao iz Pregrade, no srndać je bio u šoku, izgrižena vrata i slomljena kuka i nije mu bilo spasa. A i lani smo iznad kuće našli izgrizena srndaća , ispričao nam je mladi lovac Tihomir Lipnjak. Lovci ističu da je velik problem koliko mnogo pasa luta slobodno. Kažu da su čak svojevremeno roditelji školske djece apelirali na Općinu da nešto poduzme.

Svi ti psi imaju vlasnike, koji su, očito, neodgovorni. Neki ih imaju po dva i samo tako ih puštaju da idu okolo, a nismo sigurni ni da su svi ti psi cijepljeni. Apeliramo da se nešto konkretno napravi , rekli su nam ogorčeni lovci iz Druškovca.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije