Google će sljedeći mjesec izbrisati milijune Gmail računa

-

Google je službeno izjavio da će osim ako se korisnici ne budu pridržavali jasnih smjernica započeti brisanje njihovih računa sljedeći mjesec. Ova nova politika prvobitno je objavljena ranije ove godine, a Google je postavio prosinac 2023. kao najraniji vremenski okvir za brisanje računa. Ovdje nema razloga za brigu za one korisnike koji redovito koriste Gmail, Dokumente, Kalendar i Fotografije jer to brisanje neće utjecati na njihove račune. Google je potvrdio da će izbrisati samo račune koji su bili neaktivni protekle 2 godine, piše računalo.com.

Ako Google račun nije korišten ili se korisnik nije prijavio u njega već najmanje 2 godine, Google sada može izbrisati taj račun i njegov sadržaj – uključujući sadržaj unutar Google Workspacea (Gmail, Dokumenti, Disk, Meet, Kalendar) i Google fotografije.

Ali čak i ako se vaš račun nije koristio dulje od 2 godine, Google će poslati obavijesti mjesecima prije brisanja na vašu adresu e-pošte, kao i na vašu adresu e-pošte za oporavak. Google kaže da se to radi iz sigurnosnih razloga jer postoji veća vjerojatnost da će stari i neaktivni računi biti meta prevaranata.

To je zato što se zaboravljeni ili nekorišteni računi često oslanjaju na stare ili ponovno korištene lozinke koje su možda ugrožene, nemaju postavljenu dvofaktorsku provjeru autentičnosti i primaju manje sigurnosnih provjera od strane korisnika. Prema Googleovim vlastitim istraživanjima, za neaktivne račune postoji najmanje deset puta manja vjerojatnost da će imati omogućenu provjeru u 2 koraka u usporedbi sa aktivnim računima.