Gornja Stubica: Otvoren Tabor film festival

Autor

Do 14. srpnja Hrvatsko će Zagorje na pet dana uhvatiti filmska groznica 5. Tabor Film Festivala. U baroknom dvorcu Oršić

p_913540Dvorac_Orsic.JPG
Do 14. srpnja Hrvatsko će Zagorje na pet dana uhvatiti filmska groznica 5. Tabor Film Festivala. U baroknom dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici svakodnevno nas, od 13 do 23 sata, očekuje krema recentne svjetske produkcije kratkometražnog filma.


Organizator festivala, udruga Gokul iz Zaboka, već petu godinu dovodi hrvatskoj publici probrane filmske uratke, a program sastavlja u suradnji sa stručnjacima iz svijeta te s najrelevantnijim europskim festivalima kratkog filma, kao što je festival u Clermond Ferrandu i Interfilm u Berlinu.

Status ovog festivala ilustrira i 1500 prijavljenih filmskih uradaka iz osamdesetak zemalja svijeta, a od odabranih 49 filmova u međunarodnoj konkurenciji, njih će čak 45 na Tabor Film Festivalu imati hrvatsku premijeru.

Zbog nedovršenih radova na matičnoj lokaciji festivala, dvorcu Veliki Tabor u Desiniću, festival je utočište potražio u dvorcu Oršić , poznatom po Muzeju seljačkih buna i Viteškom turniru koji se održava u njegovom okruženju. Nova, ali privremena lokacija festivala pokazala se dostojnim utočištem, s odličnom projekcijskom dvoranom sa 150 mjesta te prostranim dvorištem, idealnim za kino „atrium“.

Filmovi u konkurenciji već se tradicionalno bore za Veronikinu lubanju, nagradu za koju su organizatori festivala inspiraciju dobili u legendi o Veroniki Desinićkoj.

Jedan od članova međunarodnog žirija koji će odlučivati kome će pripasti jedna od nagrada je Ron Holloway, filmolog i jedan od vodećih poznavatelja istočnoeuropske kinematografije.

Osim uživanja u kvalitetnim i raznovrsnim filmskim programima, večeri će ispuniti glazba dj-eva, a festivalsku atmosferu na otvaranju zagrijat će nastup grupe Vuneny.

O programu:

U šest programa međunarodne konkurencije, između ostalog ćemo moći pogledati film Thadeusa Cahilla „Oatsova hrabrost“, prikazan ove godine na festivalu u Cannesu i Sundance-u, te film „Arka“, poljskog redatelja Grzegorsa Jonkajtysa, koji je nominiran za Zlatnu palmu. Naravno, imat ćemo prilike vidjeti i mnoštvo filmova mladih još neafirmiranih redatelja čiji filmova, kako se do sada pokazalo, na festivalu započinju uspješnu festivalsku karijeru.

U domaćoj konkurenciji očekuje nas 11 filmskih uradaka koji su podijeljeni u dva cjelovečernja programa pod nazivom “Iz Hrvatske s ljubavlju”. Među njima će biti prikazan i nagrađivani “Levijatan” Simona Bogojevića Naratha te film “Ubil bum te”, Nikole Strašeka ovogodišnjeg najboljeg debitanta godine, na Danima hrvatskog filma.

Iz izuzetno atraktivnog i bogatog popratnog filmskog programa podijeljenog u 9 cjelina, izdvajamo:

Europska filmska akademija

Na festivalu ćemo imati prilike vidjeti program od 14 kratkih filmova koji su u 2006. g. konkurirali za nagradu Europske filmske akademije. Među njima se nalazi i pobjednički film mađarskog redatelja Balinta Kenyeresa, „Before Dawn“ (Prije zore).

10 najboljih filmova filmske škole Sam Spiegel

U čast 15. obljetnice vrlo cijenjene škole za filmsku umjetnost „Sam Spiegel“ iz Jeruzalema, 60 renomiranih filmskih radnika, među kojima se nalaze i redatelji poput Toda Haynesa ili Pedra Alomodovara, izabralo je 10 najboljih filmova škole.

Britanski kratkometražni film

Tabor Film Festival ove godine s ponosom predstavlja i dva programa kratkometražnih filmova iz odabira UK Film Councila koji su proizvedeni pod pokroviteljstvom New Cinema Funda (Fondacije za novu kinematografiju), produkcijske platforme koja potiče mlade filmske umjetnike. Program će predstaviti Jude Goldrei.

UNDP

U suradnji s, Programom UN-a za razvoj (UNDP) na festivalu ćemo moći vidjeti četiri kratka filma koji razmatraju prilike i prepreke za socijalno uključivanje te zorno pokazuju ciljeve tog programa - promoviranje prava na život, obrazovanje i rad u zajednici osoba s intelektualnim teškoćama, osoba s tjelesnim invaliditetom i HIV pozitivnih osoba. Jedan dio ovog programa bit će prikazan u Domu za psihički bolesne odrasle osobe Bidružica.

Especialy female

Posebnost ovog programa je da su redateljice ujedno scenaristice, montažerke i producentice filmova te potpuno drže „autorske uzde“ u rukama.

Osim navedenih programa, očekuje nas program video spotova, program aktivističkih video uradaka, izbor filmova sa Revije amaterskog filma (RAF) kao i program Grand Prix Tabor, na kojemu će moći vidjeti dosadašnje pobjedničke filmove festivala.
NAjčitanije