Gospođa (74) ušla u romantičnu vezu preko Facebooka. Ostala bez 28.000 eura

Autor zagorje.com

VIJESTI IZ HRVATSKE

62ed54e1fce10e7f494f912a_Request Access to Facebook Page Ad Account.jpg

Foto: Facebook/Ilustracija

Jedna je umirovljenica godinu dana bila u 'romantičnoj vezi na daljinu' preko društvene mreže Facebook, no, jučer je prijavila policiji kakako ju je ta 'ljubav' skupo koštala. Prevarena je, naime, za čak 28 tisuća eura.

Iz policije su jutros o tom događaju objavili priopćenje:

"74-godišnjakinja iz Bjelovara je prije otprilike godinu dana, točnije od rujna 2023. godine, preko društvene mreže stupila u kontakt s nepoznatom osobom koja joj se predstavila kao djelatnik UN-a na mirovnoj misiji u Afganistanu gdje je zbog ratnih okolnosti ostao bez novca.

Kako bi mu pomogla ona je na razne bankovne račune u inozemstvu uplatila više tisuća eura da bi ju potom putem mobilne aplikacije kontaktirala osoba koja joj je ponudila pomoć da vrati sav svoj novac ali uz dodatnu novčanu naknadu tako da je ona i na račun te osobe uplatila značajan novčani iznos.

Potom joj se javio i kirurg iz Turske koji joj je također ponudio pomoć oko vraćanja novca i spojio ju navodno s FBI agencijom. Uskoro nakon toga putem mobilne aplikacije dobila je poruku od korisnika pod nazivom "FBI Worldwide" gdje je obavještena da je radi pomoći u hvatanju prevaranta dobila nagradu od 25 tisuća dolara i da će joj sav novac koji je do tad uplatila biti vraćen, a da ga samo treba preuzeti na aerodromu u Zagrebu.

Navodno, obećani novac se nalazio pod šifrom u metalnoj kutiji, međutim, prije preuzimanja trebala je uplatiti dodatan novac, a što je ona i učinila u više navrata.

Kada je nakon provjera utvrdila da ne postoji nikakav paket s novcem kojeg bi trebala preuzeti shvatila je da je prevarena za ukupno 28 tisuća eura koja je uplatila na račune nepoznatih osoba u inozemstvu.

U ovom slučaju radi se o još jednom primjeru romantične prijevare tako da upravo na tim primjerima upozoravamo, posebno osobe starije životne dobi koji su nažalost najčešće mete ovakvih prijevara, da ne nasjedaju na ovakve modalitete prijevara", priopćili su iz policije.

NAjčitanije