GOTOVA JE DRŽAVNA MATURA

Gimnazijalac Davor Šafranko među osam najboljih fizičara u državi

damir šafranko državna matura.jpg

Sve su zagorske srednje škole zadovoljne uspjesima svojih učenika, no ove godine najviše razloga za zadovoljstvo ima Gimnazija Antuna Gustava Matoša čiji je učenik Davor Šafranko riješio ispit iz fizike sa 100 % uspjehom

Ove je godine ispitima Državne mature pristupilo 34.482 učenika, od toga 12 656 gimnazijalaca, 17. 354 učenika strukovnih škola i 4472 ostalih pristupnika.

Davor Šafranko ovogodišnji je genijalac kada je u pitanju državna matura u zagorskim školama. Učenik Gimnazije Antuna Gustava Matoša iz Zaboka riješio je ispit iz fizike sa 100 % uspjehom. Mladić iz Krapinskih Toplica rekao nam je da ovako dobar rezultat nije očekivao. - Kad sam završio s pisanjem testa, znao sam da sam dobro napisao, ali ipak nisam očekivao da sam sve točno riješio - rekao je mladi genijalac.

Pripremao se, kaže, dosta dugo, a najbitnije je bilo 'provježbati' ispite od prošlih godina jer su zadaci bili vrlo slični. Pred Davorom je sad dugo i toplo ljeto, a na jesen ga čekaju fakultetske obaveze. Upisao je, naime, Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Na njegov je uspjeh ponosna i ravnateljica zabočke gimnazije, Bibijana Šlogar koja je, isto tako, zadovoljna rezultatima koje su postigli ostali učenici.

Prošle godine troje 'prvaka', ove godine samo jedan

U Srednjoj školi Zabok, maturu nije položilo 12 učenika. Prema riječima ravnateljice Draženke Jurec, to su uglavnom učenici koji su i prije imali problema s matematikom jer 12 ih je palo upravo taj predmet. Jezici su položeni sa 100 % uspjehom.

Ravnateljica SŠ Pregrada Vilmica Kapac, izrazila je zadovoljstvo postignutim rezultatima svojih učenika, a posebno je zadovoljna rezultatima onih koji su ispit riješili iznad 90 %.Tako je primjerice, Iva Petek ispit iz psihologije riješila s 97,70 % dok je Kristina Grofelnik ispit iz biologije riješila s 94 %.

U Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, koja u četverogodišnjem programu obrazuje učenike za zanimanja medijski tehničar, web dizajner, grafički dizajner, dizajner odjeće te industrijski dizajner, a ispite državne mature prijavilo je 95 % učenika završnih razreda.

-Ove školske godine 41 učenik je uspješno položio sve obvezne ispite državne mature te je 70% njih upisalo željene studijske programe. Likovna umjetnost i Informatika bili su najčešće birani izborni predmeti na kojima su pojedini učenici ostvarili iznimne rezultate (više od 90%) - rekli su iz ŠUDIGO-a. - Rezultati državne mature značajan su pokazatelj u procesu samovrednovanja rada i naših nastojanja u osiguranju kvalitete u odgoju i obrazovanju mladih Zagoraca – istaknula je pedagoginja Mirjana Laginja.

Krapinski maturanti posebno su se istakli u hrvatskom jeziku, matematici, engleskom i njemačkom jeziku, te izbornim predmeti. Čak 36 učenika SŠ Krapina riješili su ispite s rezultatom iznad 95 centila. Prošle godine čak troje Zagoraca bilo je na listi najboljih hrvatskih maturanata koji su briljirali na državnoj maturi.

Andreja Vlahek iz Lobora riješila je 100 posto ispit iz matematike, Marija Pikutić iz kemije, a Tomislav Jajtić iz fizike. Svi su oni pohađali opću gimnaziju u SŠ Zlatar. Ove godine, SŠ Zlatar nema 'prvake', ali je zadovoljna rezultatima, posebice rezultatima iz geografije, hrvatskog i njemačkog jezika, te politike i gospodarstva.

Prosječna ocjena državne mature je trojka

Prosječne rezultate ostvarila je SŠ Oroslavje, te SŠ Konjščina. Ove je godine ispitima Državne mature pristupilo 34.482 učenika, od toga 12 656 gimnazijalaca, 17. 354 učenika strukovnih škola i 4472 ostalih pristupnika. Državnu maturu položilo je 12 321 gimnazijalaca, dok 335 gimnazijalaca nije ostvarilo pozitivnu ocjenu. 327 učenika nijepoložilo po jedan obvezni predmet, a osmero ih nije položilo dva obvezna predmeta.

Od 17.354 učenika strukovnih škola na maturu će na jesen ponovno morati izaći njih  4.195. Jedna je učenica riješila 100 posto ispit iz hrvatskog jezika, te jedna iz njemačkog jezika. Ispit iz fizike bez greške je riješilo osmero učenika. Učenike je primio i čestitao im na iznimnom uspjehu resorni ministar Željko Jovanović, Alenka Buntić Rogić, v.d. ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Ivica Mudrinić, predsjednik uprave Hrvatskog telekoma i Nacionalnog vijeća za konkurentnost te Vedran Mornar, voditelj informacijskog sustava Državne mature.

Dodajmo i kako su ispit državne mature polagali učenici četvrtih razreda četverogodišnjih strukovnih škola, učenici gimnazija kao završetak srednjoškolskog obrazovanja, te učenici strukovnih škola ukoliko nastavljaju obrazovanje na visokim učilištima. Za kraj valja reći da je prosječna ocjena hrvatskih maturanata, kada je u pitanju državna matura, trojka.

Šafranko: Kad sam završio s pisanjem testa, znao sam da sam dobro napisao, ali ipak nisam očekivao da sam sve točno riješio

Prošle godine čak troje Zagoraca bilo je na listi najboljih hrvatskih maturanata koji su briljirali na državnoj maturi. Andreja Vlahek iz Lobora riješila je 100 posto ispit iz matematike, Marija Pikutić iz kemije, a Tomislav Jajtić iz fizike. Svi su oni pohađali opću gimnaziju u SŠ Zlatar. Ove godine, SŠ Zlatar nema 'prvake', ali je zadovoljna rezultatima.

NAjčitanije