Grad Krapina dodjeljuje 15 učeničkih i 15 studentskih stipendija

Autor zagorje.com
stipendije.jpg

Grad Krapina objavio je Natječaj za dodjelu stipendija u školskoj, odnosno akademskoj godini 2024./2025., i to 15 učeničkih i 15 studentskih stipendija.

 

Naime, i učeničke stipendije i studentske stipendije dodjeljuju se u tri kategorije – po socijalnom kriteriju, za nadarene učenike, odnosno studente, i za deficitarna zanimanja. Grad tako dodjeljuje pet učeničkih stipendija po socijalnom kriteriju u iznosu od 50 eura mjesečno, pet stipendija za nadarene učenike u iznosu od 75 eura mjesečno te pet stipendija za deficitarna zanimanja u iznosu od 50 eura mjesečno.

 

Deficitarna zanimanja su: vozač/vozačica motornog vozila, konobar/konobarica, bravar/bravarica, prodavač/prodavačica, zidar/zidarica, elektroinstalater/elektroinstalaterka, kuhar/kuharica, vodoinstalater/vodoinstalaterka, monter/monterka suhe gradnje, automehaničar/automehaničarka, stolar/stolarica, CNC operater/CNC operaterka, instalater/instalaterka grijanja i klimatizacije, soboslikar-ličilac/soboslikarica-ličiteljica, tesar/tesarica, pekar/pekarica, tokar/tokarica, keramičar-oblagač/keramičarka-oblagačica, mesar/mesarica, krojač/krojačica, autolakirer/autolakirerica, strojobravar/strojobravarica, autolimar/autolimarica, rukovatelj/rukovateljica samohodnim građevinskim strojevima te medicinska sestra opće njege, odnosno medicinski tehničar opće njege.

 

Studentima pak Grad dodjeljuje po pet stipendija po socijalnom kriteriju i za deficitarne programe u iznosu od 115 eura mjesečno te pet stipendija za nadarene u iznosu od 150 eura mjesečno.

 

Deficitarna područja su stručni studij Rani i predškolski odgoj i obrazovanje te sveučilišni studiji: Medicina, Strojarstvo, Građevinarstvo, Matematika, Logopedija, Anglistika ili Engleski jezik i književnost, Germanistika ili Njemački jezik i književnost, Elektrotehnika ili Elektrotehnika i informacijska tehnologija, Farmacija, Informatika, Fizika, Edukacijska rehabilitacija, Rani i predškolski odgoj i obrazovanje, Biologija i kemija, Socijalni rad, Psihologija.

 

Učeničke i studentske stipendije iz prve i treće kategorije dodjeljuju se za cijelo vrijeme redovnog školovanja, dok se stipendije iz druge kategorije isplaćuju samo za školsku/akademsku godinu u kojoj su dodijeljene. Stipendije se isplaćuju za razdoblje od 1. rujna tekuće do 30. lipnja naredne godine.

 

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović pozvao je učenike i studente da se prijave na raspisani natječaj.

 

– Kao i dosad, i ove ćemo godine novčano pomoći našim učenicima i studentima za koje smo pripremili po 15 stipendija. Ove godine odlučili smo povećati iznose studentskih stipendija kako bismo naše mlade dodatno motivirali i olakšali im studentske dane – poručio je gradonačelnik Gregurović.

 

Obrasci za podnošenje zahtjeva, kao i više informacija o samom natječaju, dostupni su na službenim internetskim stranicama Grada Krapine. Rok za podnošenje zahtjeva je 24. listopad 2024. godine. 

NAjčitanije