Grad Zlatar uvodi ekološku rasvjetu

Da u ekologiji vrijedi premisa djeluj lokalno, misli globalno, pokazalo se u Zlataru. U tome gradu, naime, namjeravaju p

stubicke_015.jpg
Da u ekologiji vrijedi premisa djeluj lokalno, misli globalno, pokazalo se u Zlataru. U tome gradu, naime, namjeravaju postaviti 219 novih ekoloških rasvjetnih tijela.


Prema riječima gradonačelnika Marijana Đureka, riječ je o lampama koje ne stvaraju suvišno svjetlosno onečišćenje i zadovoljavaju sve ekološke i ekonomske standarde.

- Iako se radi o povećanju broja rasvjetnih tijela, postignut ćemo uštedu od oko 30 posto na godišnjoj razini. Treba napomenuti da će se postići i puno bolje i kvalitetnije osvjetljenje površina u gradu - rekao je Đurek. - Eliminirat će se svjetlosna zagađenja, kao i zaštita ekosustava u cjelini, smanjiti troškovi održavanja i uštedjeti na električnoj energiji. A najvažnije je da će nova rasvjeta doprinijeti boljoj sigurnosti sudionika u prometu - naglasio je.

Ukupna investicija oko javne rasvjete vrijedna je 456 tisuća kuna. Polovica novca osigurat će se iz gradskog proračuna, a za ostatak podnesen je zahtjev Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji i financira ovakve projekte.

NAjčitanije