Građevinski lobi prepreka izgradnji brze ceste Zabok-Oroslavje

- Izgradi li se brza cesta prema postojećim nacrtima, generacije nam neće oprostiti što smo napravili iz Zagorja. Izgrad

p_806846zag_cesta.jpg
- Izgradi li se brza cesta prema postojećim nacrtima, generacije nam neće oprostiti što smo napravili iz Zagorja. Izgradit ćemo ´kineski zid´ ne samo između Oroslavja i Zaboka, nego i Stubice, Stubičkih Toplica i pripadajućih im naselja s jedne strane te Zaboka i svetokriškog kraja s druge.


Izgradit ćemo desetmetarske nasipe bez ograda i dodamo li im sukladno zakonu zaštitnu barijeru protiv buke visoku dodatni 2,50 do 3,40 metara stvorit ćemo prepreku koja uništava krajobraz i koja će još jedanput podijeliti Zagorje kao i prilikom izgradnje autoceste Zagreb-Macelj - ogorčeno je rekao zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, govoreći o izgradnji brze ceste Oroslavje-Marija Bistrica-Popovec.

Bez ikakve logike

Dodao je kako su sve primjedbe Zabočana ali još i više Oroslavčana rješive, no kako najvjerojatnije građevinski lobi ne želi izaći u susret, nastojeći ´napumpati´ spomenutu investiciju radi financijske koristi.

- Mi izgleda ceste gradimo da bi se mogli hvaliti. Ulazi i izlazi na buduću brzu cestu projektirani su bez ikakve logike i Zagorci će da bi došli do njih morati u velikoj mjeri koristiti stare ceste. Očito nema političke volje da se problem riješi. Očito su neki shvatili da se autoceste pomalo završavaju pa ćemo se sada okrenuti brzim cestama kroz Podravinu i Zagorje gdje ćemo raditi stvari koje nisu nužne za taj tip prometnica - rekao je Hanžek

Mnogobrojne primjedbe utvrdili su i Oroslavčani prilikom razmatranja idejnog projekta trase, nakon što je zatraženo njihovo mišljenje radi izdavanja potrebne lokacijske dozvole za izgradnju prve dionice trase. Uz primjedbe na desetmetarske nasipe, primijećeno je kako je stručna podloga za trasu rađena na starim geodetskim podlogama bez prikaza stvarnog stanja na terenu.

Raskrižje kod planiranog kružnog toka predviđa veliki radijus, pa ulazi na parcele postojećih industrijskih objekata, a u Oroslavju smatraju da radijus može biti manji.

Kako bi lokalno stanovništvo lakše dolazilo do svojih parcela, a životinje do svojih staništa koja će biti ugrožena gradnjom brze ceste, zahtijevaju i tri prolaza ispod ceste od Mokrica do Andraševca, a ne samo jedan.

Isto tako traže da se odmah izgradi čvor Oroslavje, koji će s brzom cestom spajati središta Oroslavja i Zaboka, ili da se u najmanju ruku odredi primjeran rok za izgradnju tog čvora. U postojećem projektu gradnja tog čvora predviđa se do 2015. godine, s čime se Oroslavčani nikako ne slažu.

NAjčitanije