GRADSKO VIJEĆE ZABOKA: Najviše rasprave oko gradnje nadvožnjaka na Đačkom putu

Autor sp

Oporbeni vijećnici tražili su odgodu izglasavanja odluke o izmjenama Prostornog plana, jer s njima nisu upoznati, no ipak je izglasana sa 7 glasova za i 6 protiv

IMG_20210708_185802.jpg

Na jučer održanoj 2. sjednici Gradskog vijeća Zaboka najviše je rasprave i vremena utorošeno na točku na kojoj se raspravljalo o 8. izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Prostornog plana uređenja grada Zaboka. Naime, u cilju rasterećenja cestovne mreže Zaboka i željezničko – cestovnih prijelaza i u kontekstu dugoročnog razvoja cestovne mreže, planirana je izgradnja novog cestovnog spoja između Ulice Matije Gupca i Đačkog puta, zajedno s prilaznim prometnicama. Prijedlog izmjena izradio je Arhitektonski Atelier 10 iz Zagreba temeljem pristiglih zahtjeva za izmjenu plana. Gradsko vijeće Zaboka 30. ožujka 2021. donijelo je odluku o izradi Izmjena i dopuna PP, sa ciljem rješavanja alokacije nadvožnjaka preko željezničke pruge.

No, oporbeni vijećnici Alen Gerek, Petar Vrančić, Vladimir Pleško i Branko Sadaić tražili su odgodu glasanja o ovoj točci odnosno prolongaciju odluke, jer nisu ranije upoznati s tim rješenjem, i jer se radi, kako je istaknuo Pleško, o odluci o Prostornom planu koja će Zabok odrediti za dugo vrijeme, a Sadaić je dodao da su dovedeni pred gotov čin. – Tražimo odgodu samo zato jer smo to prvi puta vidjeli, nitko ne kaže da to rješenje nije super, no ako 30 dana ne igra ulogu, ne moramo to sada izglasati – rekao je Gerek. Iako na to prema Poslovniku nisu imali pravo, jer nemaju osnovan klub, predsjednik Gradskog vijeća Dragutin Črnjević oporbenim vijećnicima odobrio je i stanku od 5 minuta za konzultacije, a dozvolio je i neograničenu raspravu po svim točkama dnevnog reda. Nakon stanke, u nastavku sjednice ipak se išlo na izglasavanje točke, s obzirom na to da je Gradsko vijeće 18. ožujka donijelo odluku da se ide u izmjene Prostornog plana i vijećnici su s time upoznati, kako je rekao predsjednik Vijeća Dragutin Črnjević. Gradonačelnik Ivan Hanžek dodao je se odluka treba donijeti čim prije jer je Grad u fazi lokacijske dozvole, nakon toga brzo i građevinske dozvole i jer su svi dionici i struka. dali suglasnost za projekt nadvožnjaka. Izmjene Prostornog plana potom su izglasane sa 7 glasova za i 6 protiv.

- Ovdje se radi o tome da su naši neki novi vijećnici, ali na žalost i neki stari vijećnici u novom sazivu, otkrili da se mijenja Prostorni plan iako je 18.3. donesena odluka na Vijeću da se pristupa promjeni plana. Građani to pročitali i za svoje osobne interese tražili da im se uvrsti rješavanje njihovog promblema, a to znači da je bilo dostupno zainteresiranima. Očito da su neki naši kolege su zainteresirani samo da o temama razgovaraju na Vijeću, a da prethodno ne pročitaju na web stranicama, niti da dođu osobno raspitati se – komentirao je gradonačelnik.

Pojasnio je da je podvožnjak kod Obrtničkog doma i nadvožnjak na Đačkom putu zapravo jedan jedinstveni projekt i da će se na taj način i financirati. – Tijekom dana imamo veliku prometnu frekvenciju i problem je i kod osnovne škole na semaforu, lijevo je skretanje roditelja koji voze djecu, dolaze autobusi, kada iskrcaju djecu opet je problem jer se vraćaju na isto raskršće. Na ovaj način dobivamo idirektni pristup na D24 odnsono D1, prema Hum Lugu i Bračku, što će biti bitno poboljšanje i za Hitnu koja više neće imati problem izlaska zbog gužve na semaforu. S druge strane omogućit će se pristup autobusa koji će u jednosmjernoj vožnji iskrcati djecu i nastaviti prema prometnici Ulici Matije Gupca u blizini suda odnosno kod pošte – objasnio je Hanžek, dodavši da je realizacija podvožnjaka i nadvožnjaka je dvogodišnji projekt. - Kooperativnost i Putničkog prijevoza i Infrastrukture je bila na visokoj razini jer susvjesni problema koji su nastali presijecanjem grada – rekao je gradonačelnik.

Gradsko je vijeće usvojilo i Odluku o godišnjem izvršenju Proračuna grada Zaboka od 1.1. do 31.12. 2020., prema kojoj je preneseni višak prihoda i primitaka 2,8 milijuna kuna, prihodi i primici tekuće fiskalne godine su 43,8 milijuna kuna, rashodi i izdaci 45,5 milijuna, a raspoloživ višak prihoda 1,1 milijun kuna.

Između ostalih točaka, usvojena je i ona o izmjenama i dopunama Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Grada Zaboka, kojom će biti ustrojen četvrti upravni odjel – Upravni odjel za EU fondove i strateške projekte. Bavit će se praćenjem natječaja i poziva za povlačenje sredstva iz EU i nacionalnih fondova, pripremama dokuemntacije za prijave, prijavama i vođenjem projekata. – Sve projekte koji se već provode, provode službenici Grada uz svoje redovite poslove i preopterećeni su pa se ukazala potreba za ustrojavanjem novog odjela. Taj novi odjel ne bi zapošljavao djelatnike kao državne službenike, nego se radi o projektnom zapošljavanju, za vrijeme dok traje projekt, trajat će i radni odnos – pojasnio je gradoačelnik. Ova je točka naišla na pohvale i oporbenih vijećnika, koji su pozdravili formiranje takvog odjela.

Vijećnici su i na kraju sjednice, pod točkom Pitanja i prijedlozi, imali brojna pitanja vezana uz komunalije, kulturne manifestacije, pješačko biciklistički most iznad parka, a kako je sjednica Vijeća potrajala, gradonačelnik je pozvao vijećnike da se za sve što ih zanima slobodno obrate Gradu, telefonski ili osobno, da sve dokumente mogu dobiti na uvid, sve manje probleme mogu prijaviti komunalnom redaru, kako sjednice ne bi trajale maratonski te je predložio da sjednice Vijeća budu češće, ali s manjim dnevnim redom te da se organiziraju i tematske sjednice o pitanjima koje vijećnike posebno zanimaju.

NAjčitanije