Graničnim policajcima za bokserice i grudnjake šest mjeseci zatvora

Autor


Granični policajci Božidar Koprivnjak (40) iz Krapinskih Toplica i Željko Tkalec (37) iz Huma na Sutli, te Humljanin N

2a9fe334-5f51-4650-b1d4-5ae710d41972.jpg


Granični policajci Božidar Koprivnjak (40) iz Krapinskih Toplica i Željko Tkalec (37) iz Huma na Sutli, te Humljanin Nenad Čuček (28) i Goran Švaljek iz Totovca pokraj Čakovca na zlatarskom Županijskom sudu nepravomoćno su osuđeni svaki na šest mjeseci zatvora zbog šverca tekstila iz Slovenije.

Kazne zatvora bit će im zamijenjene za humanitarni rad od 60 radnih dana koji moraju odraditi unutar godine dana od pravomoćnosti presude.

Osuđeni su jer su se 3. ožujka lani dogovorili da će preko malograničnog prijelaza Klenovec Humski prevesti kamion natovaren tekstilom. Svoj naum su proveli u djelo tako što je granični policajac Koprivnjak digao rampu kad je »mercedes« došao na granicu i ne pregledavajući ga pustio da uđe na teritorij Republike Hrvatske. U kamionu su bili Čuček i Švaljek, a dio njihova »klana« bio je i sada već bivši granični policajac Tkalec.

Policija ih je uhvatila s ilegalnom robom, koju su i prevezli preko prijelaza na kojemu nije moguće carinjene, i oduzeli su im robu. U kamionu se, naime, nalazilo nešto manje od 13.000 komada muških bokserica, 2380 grudnjaka, 5700 kuhinjskih krpa, 1260 komada dječjih gaćica, 630 muških košulja, 350 ženskih spavaćica i četiri automobilske gume. Četvorica na 85.925 kuna vrijednu robu nisu platili porez i carinu, pa su tako državu zakinuli za 33.500 kuna. Obrana je upravo sporila da spomenuti iznos nije točan, nego da je rezultat diskrecijske ocjene carinske komisije za tu svrhu osnovane pri carinarnici u Krapini.

Naime, ako bi inkriminirani iznos bio ispod 30.000 kuna, optuženi bi odgovarali za lakše kazneno djelo i predmet bi bio u nadležnosti općinskog suda, a i zapriječene kazne bile bi manje.

Nepravomoćno osuđeni završili su ovakvim kaznama koje bi ih trebale »opametiti« da više ne idu u nelegalan posao. Ova je presuda svojevrsni raritet, jer su policajci kažnjeni isto kao i poduzetnici, pa je za očekivati da će se tužiteljstvo žaliti na visinu i vrstu kazne u odnosu na Koprivnjaka i Tkaleca.

Izvor: Vjesnik

NAjčitanije