GRIPA STIGLA I U ZAGORJE: Vrhunac oboljelih očekuje se u naredna dva mjeseca

Autor M. Bašak

Dr. Lipovac: 'Sve doze cjepiva su iskorištene za cijepljenje tako da smo morali nabaviti i dodatne količine, a procijepljeno je oko 9.500 ljudi'

landscape-1445711686-g-flu-455448155.jpg

Gripa je potvrđena i u Krapinsko - zagorskoj županiji. Prvi registrirani slučajevi  bili su od 5. do 11. prosinca, a ovaj tjedan pojavili su se i  slučajevi gripe koji su laboratorijski potvrđeni. Prevladava tip A, podtip H1N1 koji se nalazi u cjepivu. Vrhunac oboljelih se očekuje u naredna dva mjeseca.

-Sve doze cjepiva su iskorištene za cijepljenje tako da smo morali nabaviti i dodatne količine, a procijepljeno je oko 9.500 ljudi - rekao je epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije, dr. med. Ivan Lipovac te naglasio da se građani još uvijek mogu cijepiti s obzirom da za stvaranje imuniteta treba otprilike dva tjedna.

Gripa u pravilu pogađa starije osobe i kronične bolesnike, no prošle je godine oboljelo i mnogo mladih. Ta je vrlo neugodna viroza tako ove godine stigla ipak malo ranije. Još krajem studenog potvrđena su dva slučaja oboljelih pacijenata od gripe, kod jedne osobe iz Slavonije i druge iz Zaprešića, koje su bile zaražene virusom influence A(H1N1) koji se naziva i 'svinjskom gripom'.

Potvrđeno je tridesetak slučajeva, a iako je počelo 'svinjskom gripom', čini se da će ove godine prevladavati A(H3N2), virus klasične gripe, koji je utvrđen kod većine oboljelih. U Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina broj oboljelih od gripe u prosjeku se kreće od 20 tisuća do približno 100 tisuća. Gripa počinje naglo, s visokom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima, drhtavicom, suhim kašljem, ali bez curenja nosa, grlobolje i slično. 

 

NAjčitanije