GRIPA STIGLA: U Zagorju interes za cijepljenje veći nego lani

Autor mp
dr._lipovac.jpg

Doktor Ivan Lipovac iz Zavoda za javno zdravstvo KZŽ istaknuo je da je lani u našoj županiji zabilježen velik broj oboljelih pa je ove godine interes za cijepljenje ove godine bio izrazito velik. Zavod za javno zdravstvo upravo je zbog toga dobio dodatne doze jer je prije nekoliko tjedana cjepiva ponestalo u našoj županiji.

Lipovac je napomenuo da bi se u Zagorju gripa mogla pojaviti i raširiti s prvim danima drugog polugodišta u školama i nakon povratka ljudi sa skijanja. Dodao je da gripa u pravili pogađa starije osobe i kronične bolesnike, no prošle je godine oboljelo mnogo mladih.

 

Za one koji se ne cijepe važno je pridržavati se određenih pravila, izbjegavati mjesta gdje se okuplja puno ljudi, obavezno prati ruke, jer gripa se prenosi kapljičnim putem i dodirom zaraženih predmeta.

 

Gripa počinje naglo, s visokom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima, drhtavicom, suhim kašljem, ali bez curenja nosa, grlobolje i slično. Tek nakon dva dana krenu svi simptomi gornjih dišnih puteva. Osobe su zarazne već jedan dan prije izbijanja simptoma, te pet do sedam dana nakon početka bolesti.

 

NAjčitanije