Gurala kolica s djetetom i naletjela na biciklista, umjesto isprike uslijedio hladan tuš

bicikl

Na društvenoj mreži Reddit pokrenuta je rasprava o ponašanju biciklista na biciklističkoj stazi, ali i općenito u gradu. Građani su se složili kako dio biciklista ne poštuje prometnu kulturu te da građani s njima moraju biti na oprezu, piše Zagreb.info.

”Zašto 95% ljudi koji voze bicikl ili nemaju zvonce ili ga odbijaju koristiti? Nego prolaze kraj pješaka punom brzinom ili ti se pasivno agresivno voze iza peta i okreću pedale unazad da čuješ zveckanje lanca”, započela je svoju priču korisnica Reddita.

Nastavila je potom svoju priču i ispričala kako je zamalo pokupio kolica s djetetom i nju na pločniku.

”Evo pred nepunih sat vremena mi je lik skoro na pločniku malog skupio biciklom. Kad god skužim biciklista ispred ili iza nas kažem malom da se pomakne, ali sad ga nisam skužila dok nije bio kotačem doslovno kraj nas.

Uzak pločnik, ja s jednim djetetom koje me drži za ruku i manjim u kolicima. Kažem liku na biciklu da ili neka zvoni il neka zamoli da se malo pomaknemo, on se zaustavi i krene na mene postavljati sa spikom kako uopće nije brzo vozio i da šta radim dramu.

Prilično sam sigurna da mi se na muža ne bi tako postavio i kad je vidio da me nije prepao i da se ne dam smesti tek se onda ispričao makar on nije napravio ništa krivo.

Uopće neću ulaziti u to da se zakonski mora voziti cestom jer nema biciklističke staze. I sama sam biciklist i često vozim pločnikom, jer nije uvijek sigurno voziti cestom, ali ne vozim tako da ne zvonim ili ne viknem i zamolim za malo mjesta. Ili pričekam situaciju u kojoj sigurno mogu zaobići pješake”, opisala je svoje iskustvo.

U komentarima koji su pristizali uslijedile su nove žalbe građana na ponašanje biciklista.

”Imam zvono, ali kad nema rute s biciklističkom stazom / trakom, a cesta je prebrza da se guram s autima, pa vozim po (širokom) pločniku, onda ne zvonim jer nemam pravo zahtijevati da mi se netko makne s puta, nego gledam jel mogu sigurno zaobići, a ako ne, siđem pa pješke zaobiđem”, pisali su građani.

”Prometna infrastruktura u Zagrebu je općenito koma, pogotovo praktički nepostojeće biciklističke staze.

Tako da razumijem bicikle na pločniku. S druge strane ne kužim da mi je tip u stanju pogaziti dijete umjesto na bilo koji način nam dati do znanja da se malo pomaknemo u stranu.”

”Kao što je netko već napisao, kad vozim bicikl po pločniku (u slučaju da je cestom nesigurno ići) smatram da nemam pravo zvoniti pješacima. Jednako kao što meni, kad sam pješak, smetaju penzioneri koji se voze kao po cesti i bjesomučno zvone 100 metara unaprijed i očekuju da im se svi pomiču.

Također, tad vozim sporo i zaobilazim pješake u što širem luku, nakon što procijenim da nema šanse da mi naglim pokretom dođu pred bicikl. Inače, debila u prometu uvijek bude, neovisno o tome voze li bicikle, aute ili idu pješice.”