HEALTH IT AKADEMIJA: ‘Ovdje polaznici imaju privilegij učiti od najboljih ona znanja koja će im uskoro osigurati posao’

Autor zagorje.com

Započela 3. generacija Health IT Akademije

IMG_8906.jpeg

U petak, 4. listopada, u prostorijama Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije započela je 3. Health IT Akademija.

30 nezaposlenih osoba

Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije, uz potporu Krapinsko-zagorske županije, pokrenuo je  Health IT Akademiju s ciljem obrazovanja novih stručnjaka u području zdravstvene informatike, programiranja i testiranja softvera, stoga je župan Kolar naglasio kako su akademije ove vrste odlično rješenje za zemlje poput Hrvatske gdje se kurikulumi ne mijenjaju onoliko brzo koliko se mijenjaju svjetski trendovi na određenim područjima.  

- Ovdje se uključuju najbolje tvrtke u Hrvatskoj, najbolji mentori i ovdje polaznici imaju privilegij učiti od najboljih ona znanja koja će im uskoro osigurati posao. Većina polaznika iz prve dvije godine našla je svoje mjesto pod suncem u nekoj tvrtki, a neki su odlučili razvijati sami svoj biznis. Za takve mi u Županiji imamo Poduzetnički inkubator. Iskoristite ovu priliku - poručio je župan Kolar. Program će polaziti 30 nezaposlenih osoba, a direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Helena Matuša istaknula je kako se program provodi uz pomoć brojnih partnera iz javnog i privatnog sektora s ciljem da se nezaposlenima pruži mogućnost da se educiraju za poslove IT analitičara, software testera i JAVA developera sa specifičnim znanjima u sektoru zdravstva.

- Puno nam pomažu zdravstvene ustanove iz naše županije, ali i IT tvrtke koje razvijaju određena tehnološka rješenja za sektor zdravstvene industrije što nam je važno jer naši polaznici rade na rješavanju nekih konkretnih problema koje su sami identificirali unutar tog sektora - poručila je direktorica Matuša i dodala kako su polaznici prijašnjih generacija uistinu naišli na otvorena vrata nekih velikih IT tvrtki.

Pametna sepcijalizacija

Akademija je rezultat potrebe za pametnom specijalizacijom županije u sektoru zdravstvene industrije, što je definirano u Planu pametne specijalizacije Sjevera Hrvatske. Uspostavljen je i Z-MED digitalni inovacijski hub, koji okuplja preko 25 partnera iz industrije, institucija i zdravstvenih ustanova kako bi podržao digitalnu transformaciju zdravstvene industrije, poticao umrežavanje i stvaranje novih lanaca vrijednosti. Program Akademije uključuje tri glavna obrazovna smjera: Java programeri, softver testeri i IT analitičari za medicinsku informatiku. Kroz pet mjeseci edukacije, polaznici stječu ključna znanja o primjeni informatičkih sustava u zdravstvenom sektoru, upravljanju medicinskim podacima te razvoju softverskih rješenja.

 Program je osmišljen tako da spaja teorijska znanja i praktične vještine, što polaznicima omogućava pripremu za izazove suvremenog tržišta rada, osobito u rastućem IT sektoru koji je usmjeren na zdravstvene sustave. Polaznicima programa obratili su se i predstojnik područnog ureda HZZ-a Krapina Goran Vukmanić te glavni menadžer za razvoj poslovanja tvrtke IN2 Siniša Košćina. 

NAjčitanije