Hoće li Zagorci ostati bez regionalnih stranaka?

Piše: Mija Pavliša
Izglasuje li većina u Hrvatskom saboru podršku prijedlogu Hrvatske stranke prava, prema kojem bi za

zds1.jpg

Izglasuje li većina u Hrvatskom saboru podršku prijedlogu Hrvatske stranke prava, prema kojem bi za upis političke stranke u Registar političkih stranaka bilo potrebno deset tisuća članova, Hrvatsko će zagorje ostati bez svojih dviju jedinih regionalnih političkih stranaka.


Naime, ni Zagorska demokratska stranka niti Zagorska stranka brojem svojih članova ne udovoljavaju zahtjevima koje su pravaši uputili Saboru.

Članstvo u zagorskim strankama brojčano premalo

Prema podacima HIDRE - stručne službe Vlade Republike Hrvatske za obavljanje informacijskih, dokumentacijskih i referalnih poslova, ZDS broji 5 500 članova ( podaci iz 2002. godine), a ZS osnovana 2004. godine , prema HIDRI, ima 530 članova. Poznato je da je ZS nastala početkom 2004. godine odljevom dijela članstva iz ZDS – a, dotad jedine regionalne zagorske stranke. Podatak o članstvu „ mlađeg“ ZS – a upotpunio je predsjednik te stranke Miljenko Jerneić potvrdivši da njegova stranka broji oko tisuću članova.

Kočnica regionalne politike

- Deplasirano je tražiti ukidanje stranaka uvjetovano brojem članova i Zagorska stranka je apsolutno protiv toga. Bez obzira na broj članova neke stranke, njezino ukidanje bi značilo redukciju demokracije. Za nas bi to značilo nestanak regionalne politike kojoj teži Zagorska stranka, kaže predsjednik ZS – a Miljenko Jerneić.

Predsjednik ZDS–a Stanko Belina

Svoje viđenje problema ponudio je i predsjednik ZDS – a Stanko Belina. – Za svaku glupost postoji rješenje, pa i za ovu - komentirao je Belina najave HSP –a, – te je ovakav prijedlog protivan politici Europske Unije i regionalnoj politici za koju se zalaže EU. Taj bi prijedlog mogao proći u Saboru jer on idealno odgovara interesu velikih stranaka- kaže Belina dodajući da bi se u toj situaciji pojavio još veći problem – nezavisni kandidati.

Na prošlim izborima za Županijsku skupštinu Krapinsko – zagorske županije ZDS je , u koaliciji s HSLS – om, zaokružilo 4 499 birača dok je ZS podržalo 1526 birača. Uzmemo li u obzir da su ove dvije zagorske stranke, osim članova podržali i simpatizeri, dobivamo ukupni zbroj koji ni sam ne prelazi magičnu granicu od deset tisuća što dovodi do zaključka da bi HSP – ov prijedlog Zakona o političkim strankama, bude li usvojen, spomenute dvije stranke, koje se deklariraju prvenstveno kao regionalne i zagorske, ugrozio na političkoj pozornici.

Očekivani bi slijed, želi li se na političkoj sceni zadržati stranka utjecajnijeg regionalnog značaja, bilo svojevrsno udruživanje i stvaranje stranačkih blokova idejno i programski bliskih stranaka.

Rascjep među „Zagorcima“

Budući da je ZDS na prošlim izborima koalirao s HSLS- om, zanimalo nas je postoji li mogućnost ujedinjenja ZDS – ZS i stvaranja eventualno jače regionalne stranke. – Zagorsku stranku čine otpadnici iz ZDS – a i s njima se nikako ne bismo udruživali, ali sigurno je da se ZDS neće ugasiti niti odustati od političke utrke. Rješenje imamo, no zasad ga nećemo iznositi da nas drugi ne bi kopirali- poručio je Stanko Belina.

A da se mišljenja dvojice čelnika spomenutih regionalnih stranaka podosta razilaze, potvrđuje i stav Miljenka Jerneića. – Jedino što bi trebalo ukinuti su predizborne koalicije, tvrdi Jerneić. Neočekivana je ovo izjava čelnika ZS – a podsjetimo li da je baš ZS na lokalnim izborima, i to u predizbornoj koaliciji sa HNS – om i HSU – om izašao na izbore u Oroslavju.

Sa stajališta građanina, ili ako hoćete, običnog birača, veći problem od predizbornih predstavljaju postizborne koalicije koje su, i sami smo se nakon nedavnih izbora uvjerili, razočarale mnoge. S druge strane, predizborna koalicija jasno stoji na papiru glasačkoga listića i svima nam je očito za koga glasujemo(op.a.).

Sto članova za stranku

Prema važećem Zakonu o političkim strankama, dovoljno je sto članova za osnivanje nove političke stranke. Upravo je to razlogom svojevremeno nezaustavljivog rasta broja političkih stranaka u Hrvatskoj. Sjetimo li se televizijskih emisija u predizborno vrijeme u kojima su i raznorazni ridikuli dobili priliku za svojih pet minuta slave, a da se za njih poslije nikada više ne bi čulo, postaje jasno da su članovi nazovimo većih stranaka hrvatske politike s odobravanjem dočekali HSP – ovu inicijativu.

HDZ i HSS brojku od sto članova potrebnih za osnivanje političke stranke smatra premalom, SDP spominje da je i sam već predložio promjenu zakona sličnu HSP – ovoj. S druge strane, jedna od najagilnijih regionalnih stranaka, IDS, ovaj HSP – ov prijedlog najžustrije odbacuje.
Pričekati nam je odluku u ovom slučaju mjerodavnog Hrvatskog sabora.

Iako se podrška stranci ne mjeri isključivo brojem članova, već i simpatizera koji u konačnici zaokružuju stranku na glasačkom listiću, na konkretnom primjeru spomenutih dviju stranaka Hrvatskoga zagorja, ZDS – a i ZS – a , riječ je o otprilike šest tisuća glasova od ukupno 116 097 glasova birača registriranih u Krapinsko – zagorskoj županiji. Zaživi li HSP – ov prijedlog, našim zagorskim strankama predstoji borba ne za birače, nego za potpisnike stranačkih članskih iskaznica za što će se čelnici stranaka, da bi sakupili 10 tisuća istomišljenika, morati dobro potruditi s izradom kvalitetni(ji)h programa.

Deplasirano je tražiti ukidanje stranaka uvjetovano brojem članova i Zagorska stranka je apsolutno protiv toga. Bez obzira na broj članova neke stranke, njezino ukidanje bi značilo redukciju demokracije. Za nas bi to značilo nestanak regionalne politike kojoj teži Zagorska stranka, kaže predsjednik ZS – a Miljenko Jerneić.

Za svaku glupost postoji rješenje, pa i za ovu - komentirao je Belina najave HSP –a, – te je ovakav prijedlog protivan politici Europske Unije i regionalnoj politici za koju se zalaže EU. Taj bi prijedlog mogao proći u Saboru jer on idealno odgovara interesu velikih stranaka- kaže Belina.

NAjčitanije