Hotelski lanac pobijedio na sudu. Zbog bara na plaži platit ćemo im golem novac

ljeto plaža Pixsell

U nevjerojatnom sudskom raspletu Republika Hrvatska, prema nepravomoćnoj presudi, mora Sunce Hotelima, koji su sada u vlasništvu investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, platiti gotovo 782 tisuće eura za restoran na plaži u Brelima iz kojeg su morali iseliti, piše N1.

Hotelski lanac Sunce Hoteli bio je do prije nekoliko godina u vlasništvu Jake Andabaka. Udio od 70 posto on je 2021. prodao arapskim ulagačima za, kako je sam javno potvrdio, 101 milijuna eura.

Sunce Hoteli, kako je objavljeno nakon prodaje većinskog udjela, pod brendom Bluesun Hotels & Resorts upravljaju s 11 hotela uz obalu na Jadranskom moru, jednim kampom i jednim zakupljenim objektom. Zadnje tri godine vode i pravnu bitku s državom koja ih je najprije tužila zbog koncesije na plaži Jakiruša u Brelima, a zatim je uslijedila protutužba Sunce Hotela. Na osnovu te tužbe Trgovački sud u Splitu sada je donio presudu dosta neugodnu za državni proračun. Ukratko – država mora Sunce Hotelima vratiti cijeli iznos uložen u restoran na plaži u Brelima.

Geneza ovog slučaja seže još u 1990. kada je tadašnja Skupština općine Makarska izdala rješenje za koncesiju na plaži Jakiruša Hotelsko turističkom poduzeću (HTP) Brela, koje će kasnije postati Sunce Hoteli.

Na osnovu tog rješenja hotelska tvrtka dobila je pravo koristiti pomorsko dobro u Brelima. Godinu kasnije restoran na plaži već je imao dozvolu za uporabu.

Prema zakonskim propisima pomorsko dobro moglo se koristiti, te se na njemu moglo i graditi, no nikada nije prešlo u vlasništvo tvrtke koja je na njemu imala koncesiju.
Zato 1996., kada je HTP Brela privatizirano, ovaj dio plaže u Brelima nije procijenjen u njegov kapital. Točnije, procijenjena je investicija u restoran na plaži, ali on nije postao vlasništvo hotelske tvrtke.

Iduće godine, 1997. između Županije Splitsko-dalmatinske i Hotela Brela d.d. sklopljen je Ugovor o davanju koncesije na dijelu pomorskog dobra na kojem je izgrađen plažno-ugostiteljski objekt Jakiruša. Koncesija je trajala 10 godina, a godišnja koncesijska naknada iznosila je ondašnjih 18.000 kuna.

Zanimljivo je da je nakon isteka koncesije hotelska tvrtka i dalje ostala na ovoj plaži u Brelima, a vodila je i restoran. Naknadu, kako se ispostavilo u ovom sudskom procesu, nije plaćala.

Zato je država još 2021. tužila Sunce Hotele i tražila da joj vrate objekt na plaži Jakiruša. Ta je tužba iznjedrila novi proces, jer su vlasnici hotela smatrali da im država mora nadoknaditi ulaganja u restoran.

Prvi proces okončan je lani u korist države, pa su se Sunce Hoteli na kraju morali povući s poznate plaže u Brelima. Sada stiže nepravomoćna presuda u njihovu korist.

Prema toj presudi u koju je N1 dobio uvid, država im doista sada mora vratiti ono što su investirali u ugostiteljski objekt na plaži.

Međutim, sud je obračunao i naknadu za koncesiju koju Sunce Hoteli od 2007., dakle čak 17 godina, nisu plaćali. Kao visina naknade uzet je onaj isti iznos od 18.000 kuna koje su plaćali dok su imali ugovor o koncesiji. Obračunato je, u konačnici, nešto više od 40 tisuća eura, te je to odbijeno od iznosa od 822.400 eura koliko su prema vještacima Sunce Hoteli uložili na plaži Jakiruša.

Ova sudska odluka još nije pravomoćna, te i hotelska tvrtka i Republika Hrvatska imaju pravo uložiti žalbu Visokom trgovačkom sudu RH.

 

NAjčitanije