Hrvati pri vrhu EU po pušenju, konzumaciji alkohola, pretilosti i tjelesnoj neaktivnosti

Autor zagorje.com
cigareta cigarete pušenje.jpg

Hrvatsko stanovništvo prednjači u EU po rizičnim ponašanjima - pušenju, konzumaciji alkohola, pretilosti i tjelesnoj neaktivnosti, upozorio je Capak na konferenciji za novinare u Ministarstvu zdravstva, održanoj ususret Svjetskog dana zdravlja, piše HRT.

- Na drugom smo mjestu po indexu tjelesne mase (BMI), gora od nas je samo Malta. Po udjelu pušača blizu smo vrha EU, isto tako i po udjelu ljudi koji piju alkohol, rekao je Capak o rizičnim faktorima za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti.

Kao dobre vijesti naveo je pad smrtnost od kardiovaskularnih bolesti, zatim pad mortaliteta od raka dojke i od kolorektalnog karcinoma. Kako bi se stanje poboljšalo, radit će se više na prevenciji i ranom otkrivanju bolesti. U pripremi je testna faza programa za rano otkrivanje porodične hiperkolesterolemije te je već počelo vađenje krvi budućim prvašićima.

U tijeku je izrada akcijskog plana za prevenciju debljine, Hrvatska će uskoro, prva u svijetu, uvesti nacionalni program za rano otkrivanje i prevenciju melanoma, a radi se i na programima ranog otkrivanja raka prostate i želuca. Nakon privremenog zaustavljanja ponovno se pokreće i Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice s novom metodologijom. U sklopu reforme zdravstva, uvode se preventivni zdravstveni pregledi, koji će biti besplatni za sve građane i provodit će se u domovima zdravlja, rekao je Capak, prenosi HRT.