Hrvati u Sloveniju, Mađarsku i Italiju uz osobnu iskaznicu

Nova procedura: Hrvatski državljani u Sloveniju, Mađarsku i Italiju uz osobnu iskaznicu i evidencijski karton kojeg će d

p_101575granica_hrv_slovenija.jpg
Nova procedura: Hrvatski državljani u Sloveniju, Mađarsku i Italiju uz osobnu iskaznicu i evidencijski karton kojeg će dobiti pri dolasku na hrvatski granični prijelaz. U ostale zemlje EU i dalje s putovnicom.


- U Sloveniju, Mađarsku i Italiju od 21. prosinca hrvatski državljani mogu ulaziti uz predočenje osobne iskaznice i jednokratnog evidencijskog kartona. Ti kartoni izdavat će se na hrvatskoj strani, a u njih će policijski službenik granične policije jedne od triju spomenutih zemalja utisnuti pečat pri ulasku ili izlasku iz tih zemalja.

Taj prijedlog hrvatske vlade prihvatilo je Vijeće Europe 18. rujna, a 6. prosinca u Bruxellesu i potvrdilo da se od 21. prosinca Schengenski kodeks počinje primjenjivati na novih devet članica EU -, među kojima su Mađarska i Slovenija - rekao je na tiskovnoj konferenciji za novinare u četvrtak u policijskoj postaji u Krapini pomoćnik načelnika Uprave za granicu u Ravnateljstvu policije Stipica Kuna, iako je tiskovna sazvana prigodom humanitarne akcije Zaklade Ana Rukavina, pa je tu informaciju glasnogovornik MUP -a Zlatko Mehun, najavio kako posebno iznenađenje.

Pečati

- Hrvatska ima otprije sklopljene bilateralne ugovore sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom o prelasku državne granice samo s osobnom iskaznicom. Budući da postoji obveza otiskivanja pečata u putne isprave građana trećih zemalja pri ulasku u EU, došlo se do kompromisa o ulasku hrvatskih državljana u Sloveniju, Mađarsku i Italiju s osobnom iskaznicom uz predočenje evidencijskog jednokratnog kartona na kojem mora biti utisnut pečat jedne od triju zemalja iz schengenske zone - pojasnio je Stipica Kuna.

- Hrvatski će državljani dolaskom na hrvatski granični prijelaz dati na uvid osobnu iskaznicu na koju će pogranični policajci u evidencijski karton , koji će biti iste veličine kao i osobna iskaznica, upisati ime i prezime, te broj osobne, uz napomenu da će se koristiti za potrebe ulazno - izlaznog pečata pri ulasku u Sloveniju, Mađarsku i Italiju. Dolaskom do granice jedne od triju zemalja pogranični će policajac uz provjeru osobne iskaznice i osobe na čije je ime izdana (da li je za njom raspisana međunarodna tjeralica, ima li zabranu ulaska u zemlje u EU) udariti ulazni pečat. Pri izlasku iz spomenutih triju zemalja policijski službenik granične policije udarit će opet pečat, ovaj put izlazni, a ulaskom u Hrvatsku, evidencijski karton prestaje vrijediti - pojasnio je pomoćnik načelnika uprave za granicu Kuna .

Ilegala

Do danas evidencijski kartoni koji će biti tiskani dvobojno s određenim zaštitnim elementima trebali bi biti distribuirani na sve granične prijelaze Slovenije, Mađarske i Italije. Kuna napominje kako se građani RH s osobnom iskaznicom i kartonima neće moći služiti za boravak u bilo kojoj drugoj zemlji EU te upozorava da ukoliko se u tim zemljama zateknu bez važeće putovnice bit će podvrgnuti sankcijama predviđenim za ilegalan ulazak i boravak na području zemlje u kojoj budu zatečeni. Upozorio je i kako više nije moguće u Sloveniju ući s osobnom iskaznicom, a zatim u Austriju s putovnicom i dodao da ako se putuje u Austriju, putovnicu trebate pokazati već na graničnom prijelazu sa Slovenijom.

NAjčitanije