Hrvatima iz Srbije uručene stipendije za koje je sredstva osigurala i KZŽ

Autor zagorje.com
-

U utorak, 22. listopada 2024. godine u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji u Subotici uručene su stipendije učenicima i studentima hrvatske zajednice, za koje su sredstva osigurale Krapinsko-zagorska i Bjelovarsko-bilogorska županija.

Svaka je županija osigurala sredstva za po 4 stipendije za učenike i studente hrvatske zajednice u Srbiji, koje su dodijeljene sukladno odluci Odbora za obrazovanje Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji. Dodjelu ovih stipendija inicirao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar u dogovoru s predsjednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasnom Vojnić.  Bjelovarsko-bilogorska županija i župan Marko Marušić su potom izdvojili identična sredstva, odnosno dvije stipendije za učenike i dvije stipendije za studente. Ugovore su učenicima i studentima simbolično uručile predsjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Karolina Bašić te predsjednica Odbora za obrazovanje Nataša Francuz.

“Još jednom ističem neizmjernu važnost obrazovanih mladih ljudi za opstanak Hrvata u Srbiji. Vjerujem da će i ostali župani slijediti ovaj naš primjer dobre prakse te da će broj dodijeljenih stipendija na kraju biti puno veći“, poručio je župan Željko Kolar.

Krapinsko-zagorska županija je prošle školske, odnosno akademske godine isplaćivala čak 508 učeničkih i studentskih stipendija. Upravo je u tijeku administrativna provjera pristiglih prijava na Natječaj za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola Krapinsko-zagorske županije za školsku godinu 2024./2025, dok se objava natječaja za dodjelu studentskih stipendija očekuje tijekom studenoga.

NAjčitanije