Hrvatska se priprema za poplave: 'Sad smo gore stavili veliki stol i na njega kutnu garnituru, frižider, ovo-ono'

kuće poplava

Kiša uz Dunav neumoljivo pada. U naselju Zeleni otok, na samoj granici sa susjednom Srbijom, Dunav se sve više približava kućama. 

S terase svoje kuće to promatra i Slavenko Čuljak.

'Kažu da bi mogao doći do 790. Znači, poplava sigurno dolazi. Mi ovdje na Dunavu znamo što nas čeka', rekao je.

Kada Dunav tako krene rasti, mještani počinju osiguravati i spašavati ono što im je bitno.

Bijela tehnika gore je. Sad smo gore stavili veliki stol i na taj stol su mi sada pomogli staviti kutnu garnituru, frižider, ovo-ono. I sad čekamo', ispričao je Ivan Hen.

Jer dunavski vodeni val - sigurno dolazi.

'Mi ga očekujemo za otprilike sedam do deset dana. Svakim danom, kako se približavamo tom vrhuncu, imat ćemo točnije modele i pretpostavke, ali, po svemu sudeći, očekuje nas jedan od većih vodnih valova u zadnjih nekoliko godina', napomenuo je Željko Kovačević iz Hrvatskih voda u razgovoru za Novu TV

A kiša koja danima pada nikako ne pomaže.

'Mi smo imali dugotrajnu sušu. Zasićenost tla vodom ovdje je bila 20 posto, sad smo na nekih 60, 70, pa i 80 posto. To praktično znači da svaka ova kap kiše koja padne više neće upiti tlo, već će otići direktno u vodotok, samim time će dizati vodostaj', objasnio je Kovačević.

Stoga se Hrvatske vode pripremaju i tvrde da je sustav spreman za visoke vodostaje. Obilaze se mjerne jedinice. Proglašavanje stanja izvanrednih mjera od poplava gotovo je neizbježno. Pojačavaju se nasipi. Tvrtke koje za Hrvatske vode obavljaju radove zaštite od poplava u stanju su pripravnosti. Ne prijeti samo Dunav, nego i Drava.

'Očekujemo na Dravi redovne mjere obrane od poplava, prelijevanje lijeve obale, što je već uobičajeno za Osječane, a na Dunavu jednu pojačanu obranu od poplava, za koju se pripremamo', rekao je Kovačević.

Dok vodeni val ne stigne u Hrvatsku, Baranjci se nadaju da će barem kiša malo posustati.