Hrvatske ceste 5 mjeseci nisu u stanju postaviti par prometnih znakova u Zagorju

IMG_6110.JPG

Hrvatske ceste svojim nemarom i nezainteresiranošću za ozbiljno obavljanje svog posla u Zagorju, a za što ih porezni obveznici itekako obilato plaćaju, i dalje iznenađuju zagorsku javnost. Nakon što nisu u dogovorenom roku završili sanaciju itekako prometno važnog nadvožnjaka preko željezničke pruge u Gubaševu, nego su tek nakon isteka roka tražili od Hrvatskih željeznica da im osiguraju uvjete za rad; pa nakon što im je već dva puta sanirano klizište kod Bračka ponovo proklizalo pa se radovi i dalje nastavljaju, svoj nevjerojatan odnos prema investicijama u Zagorju sad po tko zna koji put pokazuju na projektu izgradnje druge faze Spojne ceste Zabok – Krapina, odnosno, njenog dijela od Svetog Križa Začretja do Lepajci.

 

Produljen rok

Podsjetimo, rok za izgradnju te dionice (za Zagorje vrlo važne, ali i autocesti Zagreb – Macelj nužne paralelne prometnice) bio je kolovoz 2021. godine, no kako je u sklopu tog projekta bilo potrebno produžiti, odnosno, rekonstruirati nadvožnjak preko autoceste u Velikoj Vesi, rok je produljen za šest mjeseci. I konačno, u veljači ove godine radovi su završeni i mnogi su vozači s nestrpljenjem očekivali njeno otvaranje. Doduše, mještani Svetog Križa Začretja bili su nezadovoljni što dva raskrižja te ceste s vrlo prometnim svetokriškim ulicama nisu osigurana semaforima ili kružnim tokovima, pa su potpisivali i peticiju da se ta raskrižja učine sigurnijima prije puštanje ceste u promet, a na što su Hrvatske ceste odgovorile da je prometnica izgrađena prema projektu. Ipak, najavili su kako će se izraditi studija sigurnosti te na koncu obećali i da će postaviti semafore.

 

Tehnički pregled

No, najavljena semaforizacija nije mogla, niti jest odgodila sve one predradnje koje su bile potrebne za tehnički pregled i ishođenje uporabne dozvole te, na koncu, puštanje u promet Spojne ceste od Svetog Križa Začretja do Lepajci. I konačno, zadnji tjedan u svibnju obavljen je tehnički pregled, što su nam 6. lipnja ove godine potvrdile i same Hrvatske ceste. - Na tehničkom pregledu nisu utvrđeni značajniji nedostatci, ali se još uvijek očekuju očitovanja javnopravnih tijela koja nisu prisustvovala tehničkom pregledu – rekla nam je tada glasnogovornica Hrvatskih cesta, Tamara Đurijanček, a na naše pitanje koja to tijela nisu prisustvovala tehničkom pregledu, odgovorila je da ih ima više, ali da to nije ništa neuobičajeno. - Postoji zakonska mogućnost dostave očitovanja u roku od 8 dana. Nakon isteka tog roka, smatra se da nemaju primjedbi. Stoga očekujemo izdavanje uporabne dozvole već idućeg tjedna – najavila je tada Đurijanček, zbog čega je bilo realno očekivati da će do kraja lipnja cesta biti puštena i u promet.

 

Još bez uporabne

No, kao što je poznato, iako je od tada prošlo već gotovo pet mjeseci, to se još uvijek nije dogodilo. Ponovo smo stoga proteklog tjedna tražili informacije i objašnjenje od Hrvatskih cesta. Zanimalo nas je je li u međuvremenu ishođena uporabna dozvola, a ako nije, koji su za to razlozi. Također, pitali smo ih je li možda razlog tome spomenuta semaforizacija raskrižja, zbog koje, dok se ne napravi, možda ne mogu ili ne žele otvoriti predmetnu dionicu. No, odgovor Hrvatskih cesta, koji nam je po običaju proslijedila glasnogovornica Tamara Đurijanček, bio je, u najmanju ruku, iznenađujući. -  Za novoizgrađenu dionicu Spojne ceste Zabok - Krapina, od čvora Sveti Križ Začretje do čvora Lepajci uporabna dozvola u ovom trenutku nije ishođena s obzirom da je u tijeku provedba dobave, isporuke i postavljanja dodatne prometne signalizacije na toj dionici ceste te će se isto realizirati u najkraćem mogućem roku, a s navedenim će biti ispunjeni preduvjeti za uporabnu dozvolu i puštanje u promet.

Što se tiče semaforizacije raskrižja, možemo konstatirati kako su Hrvatske ceste u cilju unaprjeđenja sigurnosti cestovnog prometa na dionici državne ceste DC1 od Svetog Križa Začretja do autoceste A2 naručile izradu Analize sigurnosti cestovne infrastrukture predmetne dionice te su temeljem provedene analize kreirane mjere unaprjeđenja sigurnosti cestovnog prometa koje se predviđaju realizirati temeljem projektne dokumentacije. U tom smislu projektna dokumentacija koji se odnosi na izvedbu semafora je u svojoj završnoj fazi te se uskoro očekuje raspisivanje postupka javne nabave za realizaciju istog. Financijska sredstva za predmetno su odobrena i osigurana. U konačnici bismo napomenuli kako puštanje u promet novo izgrađene dionice državne ceste nije u ovisnosti sa semaforizacijom te je ista predviđena kao mjera dodatnog povećanja sigurnosti cestovnog prometa – odgovorili su nam iz Hrvatskih cesta.

 

Nemar ili skrivanje?

Njihovu glasnogovornicu potom smo zamolili za dodatnim objašnjenjem, budući da nam nije bilo jasno kakvu to prometnu signalizaciju, a da nisu semafori, Hrvatske ceste bezuspješno nabavljaju i postavljaju zadnja četiri mjeseca. Također, pitali smo je i je li riječ o signalizaciji koja je bila predviđena projektom pa nije postavljena, ili o signalizaciji koja je naknadno zatražena na tehničkom pregledu. - Riječ je o postavljanju nekoliko dodatnih znakova na dionici ceste, naknadno zatraženih - pojasnila nam je Đurijanček. Dakle, da rezimiramo, Hrvatske ceste koje su početkom lipnja tvrdile kako je tehnički pregled obavljen, da na njemu nisu utvrđeni značajniji nedostaci i da očekuju izdavanje uporabne dozvole 'idući tjedan', sada, četiri mjeseca kasnije, kažu da uporabnu još nisu dobili jer nabavljaju nekoliko prometnih znakova za koje su im na tehničkom pregledu krajem svibnja rekli da ih treba postaviti da bi dobili uporabnu. Ako Hrvatske ceste nešto ozbiljno ne skrivaju ili taje od javnosti, a vezano uz tehničku ispravnost novoizgrađene ceste, onda, osim puke nezainteresiranosti ili nemara, ne vidimo ni jedan drugi logički prihvatljivi razlog da nisu sposobni u pet mjeseci nabaviti i postaviti par prometnih znakova. Jer nema, vjerujemo, ni jednog zagorskog obrtnika koji to ne bi riješio, eto, da ne pretjeramo, u roku od najviše sedam dana.