HSS i poljoprivreda su na ti

Autor

U oroslavskom Domu kulture na skupu Hrvatske seljačke stranke, predstavljen je program za selo, poljoprivredu i hranu P

p_565032HSS1 (855 x 641).jpg
U oroslavskom Domu kulture na skupu Hrvatske seljačke stranke, predstavljen je program za selo, poljoprivredu i hranu Preporod hrvatskog sela . U uvodnom dijelu uz predsjednika GO HSS-a Oroslavja Mladena Hrena, goste je pozdravila i predsjednica ŽO HSS-a, Vlasta Hubicki.


O programu je govorio mr. Mato Čačić, predsjednik ravnateljstva za poljoprivredu i ruralni razvoj HSS-a.

- HSS i poljoprivreda su na ti. Dokaz tome je i to što se za subvencije i kreditiranje poljoprivrede u županijskom proračunu u šest godina od 160.000 kuna došlo na 2.750.000 kuna. Ljudi se vraćaju na selo jer je ljepše i humanije tu živjeti. Dolaze preduvjeti (plin, voda, struja, ceste), a država se u ovo predpristupno vrijeme mora pobrinuti za selo jer nećemo svi živjeti u šest-sedam gradova. HSS je ovdje pokazao da može dobro brinuti o našem frtalju svijeta – rekla je Vlasta Hubicki.

Sela odumiru

- Situacija na selu je loša. Sela odumiru. Njih 184 je bez stanovnika, a 2.408 ima manje od 100 stanovnika. Cilj nam je zadržati postojeće i privući nove stanovnike u selo. Zadaća nam je stvarati od sela mjesto poželjno za život i rad. Naš je izbor seljačka poljoprivreda s većim brojem malih i srednjih gospodarstava. Trebamo održati postojećih 100.000 aktivnih gospodarstava, okrupniti posjede, zauzimati se za ekološku i integriranu poljoprivredu te ustrojiti trajno obrazovanje poljoprivrednika – rekao je među ostalim Mato Čačić.

Čačić je program prezentirao i kroz regionalnu poljoprivrednu strategiju Regionalne organizacije HSS-a Središnje Hrvatske koja obuhvaća Zagrebačku, Sisačko-moslovačku, Krapinsko-zagorsku i Karlovačku županiju te Grad Zagreb.

Svega toga neće biti bez fiskalne decentralizacije. Ovaj program nije izlog želja. On se već provodi, ali u puno manjem obimu i s manjim rezultatima jer nedostaju financijska sredstva – zaključila je predsjednica županijskog HSS-a.

Piše Sebastijana Fuštin
NAjčitanije