HŽ objavile zašto ne rade rampe uz prugu Zaprešić - Zabok i zašto kasne vlakovi

Hrvatske željeznice mole za razumijevanje i strpljenje

vlak rampa

Zbog ispitivanja novih uređaja za osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza (ŽCP), a koje se izvodi u sklopu projekta modernizacije i elektrifikacije pruge Zaprešić – Zabok, trenutačno su iz rada isključeni postojeći uređaji osiguranja ŽCP-ova „Pere Devčića“, „Pojatno“, „Kupljenovo“ i „Žeinci“ na dionici pruge Zaprešić – Zabok te ŽCP „Lug“ koji se nalazi između kolodvora Zabok i rasputnice Hum Lug, priopćili su iz Hrvatskih željeznica.

Do puštanja u rad novih uređaja osiguranja željezničko-cestovnih prijelaza, a što se očekuje sredinom siječnja 2022. godine nakon što Agencija za sigurnost željezničkog prometa odobri probni rad, postupat će se sukladno čl. 129. i čl. 130. Pravilnika o načinu i uvjetima za sigurno odvijanje i upravljanje željezničkim prometom (NN 107/16).

To konkretno znači da je strojovođa obvezan prije gore navedenih željezničko-cestovnih prijelaza zaustaviti vlak i nakon što se uvjeri da sudionici cestovnog prometa ne prelaze preko željezničko-cestovnog prijelaza, nastaviti vožnju brzinom do najviše 10 km/h dok čelo vlaka ne prijeđe preko željezničko-cestovnog prijelaza te nakon toga nastaviti vožnju najvećom dopuštenom brzinom.

Osim toga, trenutačno su na dionici Zaprešić – Zabok na snazi lagane vožnje, a službeno mjesto Novi Dvori ima privremeni status stajališta pa križanja vlakova u Novim Dvorima nisu moguća.

Zbog navedenog se na dionici Zaprešić – Zabok očekuju kašnjena vlakova od 10 do 25 minuta zbog čega se ispričavamo putnicima i molimo ih za razumijevanje.

Prije nego što Agencija za sigurnost željezničkog prometa odobri puštanje pruge Zaprešić – Zabok u uporabu, prometom će se upravljati prema uvjetima koje odobri Agencija. Nakon dobivanja odobrenja Agencije za sigurnost željezničkog prometa i uporabne dozvole vlakovi će prometovati brzinom od 120 km/h, osim na dijelovima pruge na kojima mjerenja buke pokažu da treba smanjiti brzinu, navodi se u priopćenju.

NAjčitanije