HŽ objavio koji vlakovi do ZG neće voziti mjesec dana i dodao: 'Ostali će kasniti'

novi vlak prosinac 2019. 2.jpg

Zbog obnove, desni kolosijek na dionici Zagreb Glavni kolodvor – Zagreb Zapadni kolodvor bit će zatvoren za promet od 1. veljače u 3.50 sati do 1. ožujka u 23.59 sati, priopćili su iz HŽ-a.

Popis vlakova koji u tome razdoblju neće voziti na relacijama između Zagreb Glavnog kolodvora te Zaprešića, Harmice i Savskog Marofa u oba smjera putnicima je dostupan na mrežnim stranicama HŽ Infrastrukture (https://www.hzinfra.hr/wp-content/uploads/2024/01/Izostaju-vlakovi-Zagreb-GK-Zapadni-ZK-1-II-1-III-2024-1.pdf) te u kolodvorima i stajalištima.

Ostali vlakovi vozit će jednim kolosijekom na relaciji Zagreb Glavni kolodvor – Zagreb Zapadni kolodvor i obratno te se očekuju znatna kašnjenja pojedinih vlakova.

U stajalištu Kustošija za ulazak i izlazak putnika koristit će se peron na lijevom (južnom) kolosijeku.

Informacije o posebnoj regulaciji željezničkog prometa zbog radova dostupne su na mrežnim stranicama HŽ Infrastrukture: https://www.hzinfra.hr/project/zagreb-glavni-kolodvor-zagreb-zapadni-kolodvor/

"Posebne regulacije prometa usklađene su s dinamikom izvođenja radova i planirane su povremeno, sve do završetka radova, a što se očekuje sredinom ove godine. Ispričavamo se putnicima i molimo za razumijevanje", poručuju iz HŽ-a.

Kako su naveli u svojoj objavi za medije, projekt „Modernizacija dionice Zagreb Kustošija – Zagreb Zapadni kolodvor – Zagreb Glavni kolodvor“ provodi se na kratkoj, ali jednoj od najprometnijih dionica u Hrvatskoj koja se nalazi na sjecištu koridora RH1 i RH2 i kojom na dan prođe oko 150 vlakova. Pružna dionica duga 3,5 km iznimno je važna za međunarodni teretni i gradsko-prigradski prijevoz.

Obnova navedene dionice počinje od stajališta Kustošija, koje je obnovljeno 2022. godine, pa do ulaza u Zagreb Glavni kolodvor (isključivo).

Radovi obuhvaćaju:

-cjelovitu obnovu gornjega i donjega pružnog ustroja, što uključuje obnovu kolosijeka i zamjenu skretnica na području Zagreb Zapadnog kolodvora
-sanaciju mostova i izgradnju propusta
-izgradnju uređenih površina za pristup putnika
-radove na signalno-sigurnosnim i telekomunikacijskim uređajima
-obnovu kolničke konstrukcije na željezničko-cestovnim prijelazima „Vodovodna“ i „Republike Austrije“
-obnovu i zamjenu dijela sustava kontaktne mreže.

Procijenjena je vrijednost projekta 29,2 milijuna eura, a sredstva su u cijelosti osigurana iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Radove izvodi tvrtka Swietelsky d.o.o.

"Po završetku radova na projektu vlakovi će tom dionicom moći prometovati brzinom do 120 km/h, podignut će se razina sigurnosti i interoperabilnost, a povećat će se propusna moć pruge i mogućnost prijevoza većeg broja putnika u dnevnome migracijskom prometu", navodi HŽ u svom priopćenju.