I DRVA SU PRESKUPA: Pitali smo Zagorce kako se griju. Evo što su nam rekli

U mini anketi koju smo proveli, Zagorci uglavnom govore kako se drva isplate samo onima koji imaju svoju šumu

FotoJet - 2024-10-20T103448.772.jpg

Jesen je stigla, temperature su se spustile, posebno ujutro i navečer. Neki se već tjednima griju, oni koji nisu baš ‘zimogrozni’ još malo čekaju, no – sve hladnije vrijeme nam stiže i počinje sezona grijanja. Kao i svake zime, građani razmišljaju o tome koja se vrsta grijanja najbolje isplati i kako dom zagrijati za najmanje novca. Oni koji se griju na drva, pelete ili plin najbolje prolaze financijski, dok je uvijek najskuplja varijanta grijanje na struju.

Ove sezone, na ionako visoke cijene baš svega, i grijanje nam je poskupjelo. Uz subvencije, Vlade, plin, struja i grijanje preko toplane  poskupljuju za kategoriju kućanstvo 10 posto. Izmjenom Uredbe o otklanjanju poremećaja na tržištu energije, koja vrijedi od 1. listopada 2024. do 31. ožujka 2025., Vlada je olabavila sa subvencijama, ali ih je u određenoj mjeri odlučila zadržati jer da ih nema, udar bi bio daleko jači.

I dok će poskupljenje struje ići u dva koraka - od 1. studenoga 6,5 posto i u veljači ostatak - plin je postao skuplji, kao i grijanje preko toplane, već 1. listopada. Prema izračunu Vlade, kućanstvo s prosječnom godišnjom potrošnjom struje od 3000 kWh bez mjera platilo bi 584 eura, a s mjerama će taj iznos biti 482 eura. Mjera se odnosi na 2,2 milijuna kućanstava, 22 tisuće korisnika u javnom i neprofitnom sektoru te 93 tisuće poduzeća.

Stručnjaci imaju brojne savjete kako smanjiti račune tijekom zimskih mjeseci. Najvažniji od njih je onaj da ne treba pretjerivati s grijanjem prostora, posebno s obzirom na relativno blage zime zadnjih godina. Preporuka je normalno odijevanje i kontinuirano grijanje prostorija između 18 i 22 stupnja Celzijeva. To je bolja ušteda nego zagrijati prostoriju na 25 stupnjeva pa gasiti grijanje i ponovno ga paliti kad se prostor rashladi, a u međuvremenu hodati po stanu u kratkim rukavima. Također, vrlo je bitna i toplinska izolacija. Za zagrijavanje dobro izoliranih prostora potrebno je znatno manje energije i sredstava. No, i tu investiciju ne mogu si svi priuštiti, jer su troškovi poprilični.

Bilo kako bilo, zima je pred vratima, a mi smo od naših sugrađana u mini – anketi pokušali saznati na koji će se način ove zime grijati i koja im je opcija najdraža, odnosno najpovoljnija. 

 

Đurđa Vretenar, Budinščina:


"Počeli smo se grijati prije kojih mjesec dana. Grijemo na drva, oduvijek. Srećom, imamo svoju vlastitu šumu pa nam je tako najjeftnije i najisplativnije. Za grijanje kuće kroz sezonu treba nam oko 20 metara drva. Nismo razmišljali o tome da se grijemo na neki drugi energent, jer je šuma naša, da nije tako, vjerojatno bi razmišljali o alternativi, jer i drva su danas jako skupa. Sve sami obavljamo, ručno, rušimo, cijepamo… Nije jednostavno, fizički je teško, ali treba imati volju, preko ljeta, malo po malo i napravi se. Zimi je već prekasno razmišljati o drvima".


Ljiljana Škuranec, Marija Bistrica:


"Već grijemo, počeli smo kada je u rujnu ono zahladilo naglo. Grijemo na drva, imamo i kombinaciju s plinom, ali zapravo isključivo na drva, plin niti ne koristimo. Imamo toplinsku izloaciju, pa nam nikada temperatura ne padne ispod 21 stupnja, a samo u tom slučaju bi se upalio plin, tako je ‘porihtano’. Drva su nam jeftinija opcija, ali zato jer imamo svoju šumu i sami pripremamo drva za ogrjev, dok još možemo. Da kupujemo drva, mislim da se ne bismo grijali na drva, već na plin."


Valentina Šikeždi, Dubrava Zabočka:


"Grijem se na kaljevu peć, na kamin, i kombiniran sa centralnim grijanjem. Kuću imam, no teško mi je reći grijanje za jednu sezonu košta, jer sam friško kupila kuću, prije sam imala drugačije uvjete s izolacijom, sada je starinska kuća koja nema izolaciju. Friško sam uvela centralno, znači kombiniram plin i drva. Osobno preferiram drva, no obzirom da imam starog oca i sina kojima sve mora biti komforno, onda sebi na drva, a njima dogrijem na centralno. Drva kupujem, dosta su skupa, ako uspoređujemo s nekadašnjim kunama, sad su tipa 600 kuna za metar. Zapravo je cijena slična kao da se na plin griješ, ima još dodatnih troškova. Najbitnija je zapravo izolacija, ali i to košta…"

 

Ruda Bertol, Oroslavje:

 

"Imam kobinaciju plina i drva, a više koristimo drva. Drva kupujem, dosta su skupa, kao i sve danas uostalom. Grijanje za godinu dana košta nas oko 700 eura. I plin je sada poskupio, i to ćemo osjetiti jer imamo centralno na plin, no njega manje koristimo, kada nije jako hladno, a drva su bolja kada je baš ‘ciša zima’. Drva su bolja, ugodnije je grijanje. Sve to polako kroz godinu radimo, nije preteško, nije problem."

 


Ivana Siketić Čorko, Bedekovčina:


"Grijem se na klimu, znači na struju. Imam stan u potkrovlju. Nije preskupo, račun za struju je oko 30 do 40 eura, odvojenu imamo struju. Nije tako skupo jer je prostor jako mali. Selimo uskoro, pa ćemo vidjeti kakvi će biti računi u kući, to će biti malo veći zalogaj, ali pretpostavljam da ćemo i dalje na struju imati grijanje"

 


Miljenko Huljak, Bedekovčina:


"Grijem se na plin, živim u dosta velikoj kući, dosta plina potrošimo. Plin nije tako skup, za oko tri mjeseca grijanja oko 300 eura. Nije tako prestrašno. Iako su nekome drva jeftinija, mislim da je plin još uvijek najpovoljnija opcija, nisu drva nešto jeftinija, a puno je muke uz to. A što se poskupljenja tiče, ne dira me to, kao i benzin – trebaš to i ne možeš si pomoći. Trošimo puno para na razne druge gluposti, pa onda kako ne bi dali za ono što je nužno, poput grijanja".

NAjčitanije