Idućih tjedana porast oboljelih od gripe

Autor

Početkom veljače na području Krapinsko-zagorske županije gripa još nije bila verificirana. No, u posljednje vrijeme u am

gripa.jpg

Početkom veljače na području Krapinsko-zagorske županije gripa još nije bila verificirana. No, u posljednje vrijeme u ambulantama primarne zdravstvene zaštite sve je više pacijenata koji se žale na visoku temperaturu, malaksavost i druge simptome koji upučuju upravo na ovu sezonsku bolest.

Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije do sad je zaprimio 190 prijava o oboljelima, rekla je ravnateljica Gordana Popijač Cesar te dodala da je stvarna brojka zacjelo daleko veća jer mnogi ljudi zbog gripe ni ne odlaze liječniku.

Hoćemo li oboljeti od gripe ili ne, prvenstveno ovisi o našem imunološkom sustavu, o kojem pak trebamo voditi računa tijekom čitave godine, naglašava Gordana Popijač Cesar te ističe da su ove godine oni koji su se cijepili protiv gripe najbolje zaštićeni jer je, s obzirom na tip virusa, pogođeno cjepivo.

Inkubacija virusa gripe traje do tri dana, a sama bolest otprilike tjedan dana.

Tipični simptomi gripe su temperatura, drhtavica i vrućica koje se izmjenjuju, začepljen nos, bolovi u mišićima, kostima i zglobovima, a čest je i osjećaj boli u čitavom tijelu, šmrcanje, kašljanje, kihanje, glavobolja, grlobolja, pospanost, onemoćalost No, ni u kom slučaju oboljeli od gripe ne smiju, ističu liječnici, bez detaljnog pregleda i preporuke liječnika uzimati antibiotike na svoju ruku.

Gripu je najvažnije odležati u krevetu šest do sedam dana. Potrebno je uzimati tablete za sniženje temperature, konzumirati laganu hranu i uzimati što više tekućine, poglavito toplih napitaka. Ako je gripa praćena i bakterijskim infekcijama, pacijenti se obvezno moraju javiti svom liječniku primarne zdravstvene zaštite koji će im prepisati antibiotsku terapiju.

Epidemija gripe trenutačno je najjača u Španjolskoj i Belgiji, dok se u ostalim dijelovima Europe bilježe pojedinačni slučajevi ili manja grupiranja. Epidemija gripe bukti i na splitskom području.

U Hrvatskoj je do sada registrirano 13.000 osoba oboljelih od gripe, kaže nam epidemiolog iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. Bernard Kaić. Među njima je najviše djece školske dobi, zatim predškolaca te odraslih.

Očekuje se da će idućih tjedana broj oboljelih od gripe rasti te da će epidemija potrajat

NAjčitanije