Iliji Štamparu će se ponovno suditi za pokušaj ubojstva

Autor

Vrhovni sud ukinuo je presudu Županijskog suda u Zlataru kojom je umirovljeni satnik HV-a Ilija Štampar (51) iz Zaboka o

p_508541crn_stampar_txt.jpg
Vrhovni sud ukinuo je presudu Županijskog suda u Zlataru kojom je umirovljeni satnik HV-a Ilija Štampar (51) iz Zaboka osuđen za pokušaj ubojstva bivšeg policajca Stjepana Šivalca (46).

Štampar je u Zlataru nepravomoćno osuđen na godinu zatvora jer je 9. studenog 2002. godine u središtu Zaboka, nakon svađe iz pištolja u glavu upucao Šivalca i teško ga ranio. Drugostupanjski sud prihvatio je žalbu tužiteljstva, što je Vjesniku u srijedu potvrdio županijski državni odvjetnik Vladimir Terešak, na pogrešno utvrđeno činjenično stanje i odluku o kaznenoj sankciji.

Tako će se Štamparu ponovno suditi za pokušaj ubojstva pred istim sudom, a rasprava je zakazana za 25. siječnja.

Podsjetimo, razlog sukoba bio je kredit od 28.500 njemačkih maraka, koji je Šivalec kao jamac dvije godine otplaćivao za Štamparovu ženu. Sud je u svojoj presudi ustvrdio da Šivalec snosi dio krivice što je došlo do sukoba, jer nije utužio dug već ga je nezakonito utjerivao, a i napao je Štampara. Nakon što je napadnut, Štampar je prvo ispalio dva hica u zrak radi upozorenja, a potom u Šivalca.

Umirovljenome časniku olakotno je cijenjeno jer nije imao izravnu namjeru ubiti Šivalca, što je bio potvrdio i balističar, branitelj je koji boluje od PTSP-a i ima malu djecu. Zbog tog je kaznenog djela Štampar proveo pola godine u pritvoru, a potom je pušten na slobodu.

Tri i pol godine kasnije ponovno se našao iza rešetaka, gdje se nalazi i danas, jer je u veljači prošle godine u Zlataru nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora zbog 90 grama kokaina i posjedovanja dva pištolja s prigušivačima. U zajedničkoj akciji zagrebačke i zagorske policije, naime, Štamparu je u njegovoj »opel vectri« 29. kolovoza 2006. godine pronađen kokain kojega je navodno namjeravao preprodati.

U garsonijeri kojom se koristio nađeni su pištolji. Sud nije prihvatio Štamparovu obranu da mu je drogu podmetnula policija prilikom pretrage njegova automobila u garažama policije u Zaboku. Štampar je u pritvoru izdržao već polovicu nepravomoćne kazne, o kojoj se tek treba izjasniti Vrhovni sud.

Izvor: Vjesnik
NAjčitanije