IN MEMORIAM Preminuo Viktor Crnek - dugogodišnji direktor Tjedna kajkavske kulture

Autor Zagorje.com

Maestro Crnek bio je zaštitni znak Festivala kajkavskih popevki, jednog od najstarijih hrvatskih glazbenih festivala, čiji početak datira iz rujna mjeseca 1966. godine

DSC_8857.jpg

Jučer je u 83. godini preminuo Viktor Crnek, dugogodišnji direktor Tjedna kajkavske kulture. Maestro Viktor Crnek, koji je inače ovogodišnji dobitnik Plakete za životno djelo Krapinsko - zagorske županije, bio je zaštitni znak Festivala kajkavskih popevki, jednog od najstarijih hrvatskih glazbenih festivala, čiji početak datira iz rujna mjeseca 1966. godine, a s kojim od tada do danas njime u Krapini svake godine završava najveća kajkavska kulturna manifestacija Tjedan kajkavske kulture.

Viktor Crnek bio je dugogodišnji direktor Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo­ organizatora Tjedna kajkavske kulture i Festivala kajkavskih popevki. Ponosni je autor čak 77 kajkavskih uspješnica. Jedan je od osnivača Kulturno umjetničkog društva „Ilirci“ Krapina i niz je godina bio njegov predsjednik i umjetnički voditelj, a 2011. godine proglašen je i njegovim doživotnim počasnim predsjednikom.

Viktor Crnek osmislio je dječju manifestaciju Mali kaj, odnosno Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu, koja se, u sklopu Tjedna kajkavske kulture, kontinuirano održava već 30 godina i koja je dala brojne poznate glazbenike. Kroz dugogodišnji rad Viktor Crnek zalagao se za promicanje i njegovanje kajkavskog jezika. Izdao je kajkavski rječnik „Kaj ne bi pozabili, rječnik kajkavskoga govora krapinskoga i radobojskoga kraja“.

NAjčitanije