Internet - marketinški Eldorado

Piše: Vesna Mačković

Još malo i svako će kućanstvo u Hrvatskoj biti spojeno na internet. Ne mislite li da je vrijeme

internet1.jpg

Još malo i svako će kućanstvo u Hrvatskoj biti spojeno na internet. Ne mislite li da je vrijeme da marketinškom kampanjom pokrijete i taj medij?

Internet je jeftin medij. Za razliku od televizije, tiska, radija, trošak prikazivanja vaše internetske stranice ostaje gotovo isti bez obzira pregleda li je stotinu ili stotinu tisuća posjetitelja.

Zašto onda hrvatski poduzetnici još uvijek oklijevaju pri odluci treba li im internetska promocija ili ne?

Odgovor je neupućenost.

Velika je vjerojatnost da vodeći ljudi tvrtki još uvijek kupuju novine na kiosku kako bi saznali nove vijesti, a e-mail doživljavaju kao vrhunac informatičke pismenosti.

Kako od njih možemo očekivati da razmotre internet kao mogućnost pri kreiranju marketinškog plana?

Internetski marketing

Internetski marketing obuhvaća e-mail marketing, reklamiranje bannerima, buzz marketing, razmjenu linkova i dr. Najčešće se koristi za širenje svjesnosti nekog branda ili za privlačenje posjetitelja na internetsku stranicu na kojoj se oni upoznaju s proizvodima ili im je omogućena izravna kupnja.

E-mail marketing podrazumijeva svaku poruku koju putem e-maila pošaljete kupcu ili potencijalnom kupcu. On omogućava da, uz reklamu, potencijalni kupac dobije i dodatnu vrijednost zabavnog ili informativnog oblika.

Reklamiranje bannerima uobičajeno je na internetu koliko i reklamni okviri u tisku. Zadnjih godina ova vrsta internetskog marketinga doživjela je zasićenje te se sada kreće u novom smjeru. Ono što je 'in' ciljano je reklamiranje bannerima.

Sofisticirani rotatori bannera omogućuju da se određena reklama prikazuje samo u određenim satima ili danima.

Reklame se mogu ciljano prikazivati i po ishodištu posjetitelja (ovisno o tome s koje druge internetske stranice su proslijeđeni), a moguće je i upravljati frekvencijom prikaza reklame pojedinom posjetitelju te tako izbjeći zasićenje određenom reklamom.

Također, širenjem tehnologije Flash pruža se mogućnost video reklama, interakcije s posjetiteljima te čak malih igrica ili kvizova koji će privući i zadržati primatelja marketinškog sadržaja.

Buzz marketing je ono što izvan interneta nazivamo 'usmena predaja'. Na internetu usmenom predajom podrazumijeva se bilo koja marketinška tehnika koja potiče internetske stranice ili korisnike da prenose marketinšku poruku drugim stranicama ili korisnicima, potencijalno stvarajući eksponencijalni rast prikazivanja i efekta poruke. Buzz marketing počiva na konceptu da se svaki kupac pretvori u marketera.

Usmena predaja neosporivo je jedan od najučinkovitijih medija promocije koji jedna internetska stranica može upotrijebiti. Troškovi su minimalni, a dobar glas daleko će se čuti. Usmenu predaju najlakše potičemo personalizacijom odnosa s posjetiteljem stranice.

Jedan od primjera je pružanje informacija o određenom proizvodu samo izabranim pojedincima. Ovakva sofisticirana kampanja usmene predaje laska korisniku da je primljen u elitnu grupu te postiže da primatelj voljno prenosi reklamnu poruku svojim prijateljima i kolegama.

Svijet je globalno selo, a internet postaje njegov glavni medij

Kako tehnologije prijenosa poruka internetom napreduju, od e-maila, preko chata i foruma do rasprostranjenih blogova, potencijal prosljeđivanja reklamne poruke internetom gotovo je nemoguće kvantificirati.

Razmjena linkova kontroverzna je marketinška metoda i često ćete naići na teorije zašto je morate primijeniti pri promociji vaše internetske stranice, ali jednako često i zašto je morate izbjegavati.

Osnovne prednosti internetskog marketinga su niski troškovi, lako ciljanje reklamnih sadržaja i mjerljivost
U početnim godinama internetskih pretraživača jedan od principa rangiranja internetskih stranica bio je princip popularnosti, odnosno tražilice su vašu stranicu više rangirale što je više drugih stranica upućivalo na vašu.

Ubrzo su svi vlasnici stranica krenuli u masovne razmjene linkova kako bi postigli što bolju poziciju na pretraživačima. Međutim, postignut je kontraefekt i zadnjih godina tražilice su unaprijedile svoj pozadinski engine.

Više nije važno koliko drugih stranica upućuje na vašu, stvar je postala kompliciranija i razmjena sada ima učinka samo ako se link na vašu stranicu nalazi na stranici sličnog sadržaja.

Neke tražilice mogu vam dodijeliti negativne bodove i rangirati vas niže ako se vaš link nalazi na puno tematski nevezanih stranica. To je otprilike kao da su vas etiketirali kao spammera.

Prednosti online marketinga

Osnovne prednosti internetskog marketinga su niski troškovi, lako ciljanje reklamnih sadržaja te mjerljivost. Cijena izrade i objave internetske stranice skoro je neznatna u usporedbi s cijenama oglasnog prostora u novinama ili na televiziji. Objava reklamnih bannera na drugim stranicama cijenom se može mjeriti s klasičnim medijima.

Najveća prednost marketinških internetskih kampanja je mjerljivost.

Za svaku reklamu ili internetsku stranicu moguće je izmjeriti niz podataka: broj prikazivanja po razdobljima (satima, danima...), državu primatelja reklame, broj prikazivanja koji rezultiraju posjetom (broj klikova), broj posjeta koje rezultiraju kupnjom, vrijeme koje posjetitelj provede na pojedinoj stranici i proizvod ili sadržaj nakon čije posjete odluči napustiti stranicu.

Ugradnjom anketa ili sustava članstva moguće je prikupiti i pregršt dodatnih podataka o potencijalnim kupcima: dob, spol, bračni status, obrazovanje, pa čak i poštansku adresu i omiljenu boju.

Vrijeme je za djelovanje

Prema JupiterResearchu, europsko internetsko tržište oglašavanja je 2004. godine naraslo na 2,8 milijardi eura. Američka udruga za oglašavanje objavila je da su američke tvrtke prošle godine za online oglašavanje prosječno izdvajale 8,35 posto iz svojeg budžeta.

Došlo je vrijeme za osobni pristup ako želite da se vaša reklama primijeti i rezultira djelovanjem na kupca. Dobro promislite o vašem marketingu.

Ista količina utrošenih sredstava efektivno sinkronizirana na online i offline marketing može podići svjesnost o brandu 8-34 posto, povećati namjeru za kupnju 5-1000 posto i time značajno utjecati na prodaju.

www.croatiabiz.com

NAjčitanije