Ispisivanje razreda zbog problematičnog učenika rezultiralo otkazom učiteljici koja mu nije predavala

PXL_160524_114610940.jpg

Posljedice nerješavanja situacije s problematičnim učenikom, koji je promijenio više škola i zbog kojega učenici u Novom Zagrebu nisu dolazili na nastavu, i dalje se osjećaju u njegovoj bivšoj školi.

Portal Srednja.hr piše kako će u Osnovnoj školi Miroslava Krleže, gdje se zbog tog učenika ispisao skoro cijeli razred, otkaz dobiti učiteljica prvog razreda koja mu uopće nije predavala.

Na njeno mjesto doći će raditi učiteljica četvrtog koja je zbog problematičnog učenika ostala bez razreda i nije imala kome predavati te je nastao organizacijski višak.

Cijeli se razred, zbog problematičnog učenika, ispisao iz škole početkom ove školske godine. Tek nakon toga učenik je dobio premještaj u drugu školu u Novom Zagrebu, gdje je, prema navodima roditelja učenika, ponovno stvarao probleme zbog čega roditelji nisu puštali djecu na nastavu nekoliko dana.

U Osnovnoj školi Miroslava Krleže razred je tako činila nekolicina preostalih učenika. Oni koji su se ranije ispisali nisu se vratili. Stoga je učiteljica koja im je predavala – ostala bez razreda. Došlo je do ukidanja tog razreda i nastao je organizacijski višak, a rješenje za učiteljicu koja nema više kome predavati je – davanje otkaza drugoj učiteljici.

Odnosno, učiteljica prvog razreda, koja uopće nije predavala problematičnom učeniku, postaje organizacijski višak, a na njenu poziciju dolazi učiteljica četvrtog koja je zbog već spomenutog učenika ostala bez razreda.

– Nakon što je, zbog nesposobnog i tromog sustava (škola? Grad? Ministarstvo?), doslovno uništen jedan skoro skladan i uzoran razred i pretvoren u grupu isfrustriranih učenika i njihovih roditelja, pa su (uz psihološke tretmane) ‘razbacani’ po mnogim zagrebačkim školama, na red su, u čitavom nizu apsurda, ni krivi ni dužni, došli i prvašići iste škole. Kako? Najavljeno je kako učiteljica razreda, koji je ugašen u ponedjeljak, dolazi upravo u 1. razred, a stalna učiteljica tog razreda dobiva otkaz kao tehnološki višak, stoji u mailu koji je poslan redakciji portala Srednja.hr.

Ističe se kako je ‘neprihvatljivo da se u cijelom slučaju nitko ne brine o djeci’, kao ni o ‘njihovom emocionalnom stanju’ i u konačnici se sve ‘prelama preko leđa prvašića’. Navodi se kako su kroz proteklih mjeseci učenici prvog razreda Osnovne škole Miroslav Krleža stekli divan odnos s učiteljicom, a za njezin ostanak su se pokušali izboriti i roditelji prvašića.

– Dio roditelja prvašića je bezuspješno pokušao djelovati unutar škole i nakon što je peticija roditelja upućena i gradonačelniku, sada se još samo čeka na najavljenu svojevrsnu ‘egzekuciju’ omiljene nastavnice na sastanku Školskog odbora u petak, 18. listopada u 15 sati. Promjena učiteljice u ovoj fazi školske godine, koja je od esencijalne važnosti za prilagodbu djece na školu, može negativno utjecati i destabilizirati obrazovni napredak prvašića. Postupci škole i indiferentnost svih nadležnih školskih i gradskih institucija su zaista zabrinjavajući obzirom da isti i dalje djecu ne stavljaju u prvi plan i uopće nisu svjesni što (ne)čine onima zbog kojih postoje. Tako se zapravo nastavila trakavica slučaja koji je zaokupio i sablaznio čitavu hrvatsku javnost, samo što su sada nove žrtve djeca koja su tek sjela u školske klupe - navodi u izvor u mailu.

Iz OŠ Miroslava Krleže potvrdili su kako će učiteljica prvog razreda dobiti otkaz zbog organizacijskog viška.

– S obzirom na to da po propisima ne možemo imati razredni odjel sa samo tri učenika, u našoj školi ustrojen je jedan razredni odjel četvrtih razreda manje. Slijedom navedenog, temeljem Kolektivnog ugovora i Pravilnika o kriterijima za donošenje odluke o prednosti pri zapošljavanju, jednu učiteljicu dužni smo Povjerenstvu za viškove i manjkove Grada Zagreba iskazati viškom. Povjerenstvo će navedenu djelatnicu uputiti u neku od osnovnih škola koje trenutno imaju potrebu za zapošljavanjem učitelja razredne nastave te će ona nastaviti raditi u drugoj školi - rekli su iz Osnovne škole Miroslava Krleže.

Prema Pravilniku o kriterijima za donošenje odluke o prednosti pri zapošljavanju, u kojemu se definiraju i kriteriji u postupku zbrinjavanja organizacijskih viškova, navodi se bodovanje zaposlenika koji obavljaju isti posao kako bi se odredilo tko će, ugrubo rečeno, ostati bez posla u toj školi.

– U postupku zbrinjavanja organizacijskih viškova sastavlja se lista zaposlenika kojima je prestao ugovor o radu na neodređeno puno radno vrijeme, odnosno ugovor o radu na neodređeno vrijeme u dijelu radnog vremena kako bi se donijela odluka o prednosti pri upućivanju zaposlenika na rad u drugu školu, piše u Pravilniku.

To znači da, iako je učiteljica koja je ostala bez razreda i bez posla te je njeno radno mjesto postalo organizacijski višak, škola mora napraviti bodovanje svih zaposlenika na istom tom radnom mjestu prema određenim kriterijima. U kriterije za bodovanje organizacijskih viškova spada duljina staža, dob zaposlenika i socijalne prilike. Ako se dogodi da prema navedenim kriterijima dvije osobe imaju isti broj bodova, onda se boduju dodatni kriteriji – roditeljstvo, zdravstveno stanje, osoba koja je već ranije bila iskazana viškom i udaljenost od mjesta prebivališta do škole koje je iskazala potrebu zapošljavanja.

Ispada da je učiteljica prvašića u ovom slučaju imala manje bodova od učiteljice koja je ostala bez razreda te će ona, prema Pravilniku, biti proglašena organizacijskim viškom i bit će premještena na rad u drugu školu.

 

NAjčitanije