Ivan Jeršek proglašen krivim za bludničenje nad učenicama

Autor

Učitelj gitare Ivan Jeršek (62) iz Svetog Križa Začretja na Općinskom je sudu u Zlataru nepravomoćno osuđen na dvije god

jersek200.jpg

Učitelj gitare Ivan Jeršek (62) iz Svetog Križa Začretja na Općinskom je sudu u Zlataru nepravomoćno osuđen na dvije godine i šest mjeseci zatvora zbog bludnih radnji nad svojim učenicama u krapinskoj Glazbenoj školi.

Sudac Branimir Papić na objavi presude, koja je za razliku od suđenja bila otvorena za javnost, rekao je »za prvo kazneno djelo Jeršeku je odmjereno šest mjeseci zatvora, a za drugo i treće kazneno djelo po godinu zatvora«. Izrečena mu je i sigurnosna mjera zabrane podučavanja gitare u trajanju od 5 godina.

Jeršek je bio optužen da je na satovima gitare u Glazbenoj školi te na privatnim satovima u OŠ »Janka Leskovara« u Pregradi, bludničio nad maloljetnicama. Prvo mu se stavljalo na teret bludničenje nad učenicom u dječjoj dobi i tri maloljetnice, a tijekom suđenja kazneno djelo na štetu djevojke počinjeno 1998. i 1999. godine otišlo je u zastaru.

Jeršekovi bolesni postupci i seksualna maltrertiranja, kako smo doznali iz razgovora s njegovim bivšim učenicama, a bilo je rečeno i na jedinoj raspravi otvorenoj za javnost na početku suđenja, počeli su se otkrivati prije pet godina.

Tada je majka 11- godišnje djevojčice Jeršeka prijavila ravnateljici pregradske škole, budući joj je kći rekla kakve im perverzije učitelj radi. Zbog potonjeg je slučaja, protiv učitelja podnijeta kaznena prijava 16. srpnja 2001. godine, a potom i istraga u kojoj su otkrivene njegove, tada još navodne, nastranosti. Prije dvije godine Općinsko državno odvjetništvo za mladež u Zlataru podiže optužnicu protiv Jeršeka.

Između potresnih svjedočenja izdvajamo iskaz danas punoljetne djevojke koja je bila Jeršekova učenica. »Na satove gitare išla sam dvaput tjedno, a tada sam imala 13 godina. Bilo je to strašno iskustvo. Dok bih svirala, Jeršek je uvijek stajao iza mene, rukom mi dirao rame i grudi, a nekad mi je zavlačio ruku i u međunožje. Tepao mi je i »slatka mala, medena«.

To se nije dogodilo samo jednom, već desetak puta za vrijeme sviranja. Kad bih svirala, padao bi u nekakav trans i radio mi te stvari, za koje sam tek kasnije shvatila koliko su »fuj«. Budući da je isto to radio i mojim kolegicama, odlučile smo zajedno odlaziti na satove gitare«, svjedočila je bivša Jeršekova učenica. Druga ja pak, sada već udana žena i majka djevojčice, rekla da joj je, pored svega već spomenutog, Jeršek svoj ukrućeni spolni organ trljao o leđa.

No, njoj je zbog učiteljevih seksualnih nasrtaja jednog dana prekipjelo, skupila je hrabrost, ustala sa stolca i počela vikati na bludnog učitelja. Jeršek joj je tada rekao, prisjetila se, da su oboje krivi za to što se dogodilo.

»Teško je riječima opisati što nam je taj čovjek radio. No, mi, mlade djevojke, išle smo linijom manjeg otpora i, umjesto da ga prijavimo, mahom smo se ispisivale iz škole kakao bi se, tako smo sve govorile, »riješile te budale«. Na kraju smo ipak o svemu progovorile, da se to u buduće ne bi događalo i drugim mladim curama, koje u toj ranoj pubertetskoj dobi nisu potpuno svjesne što sve spada u seksualno maltretiranje.

Učitelj gitare Ivan Jeršek i braniteljica

I nalaz vještaka upućuje na Jeršekove pedofilne sklonosti


Dr. Ivana Peko, vještak psihijatar iz Psihijatrijske bolnice Vrapče, svjedočila je kako je dijagnostičkom obradom Ivana Jeršeka ocijenjeno kako je riječ o osobi urednih intelektualnih sposobnosti, ali poremećene strukture ličnosti.

- U kliničkoj slici registriraju se početna psiho-organska oštećenja, no iz dostupnih podataka nije bilo dovoljno elemenata kojima bi decidirano mogli dijagnosticirati pedofilne sklonosti. No, ukoliko se djelo dokaže, ponašanje bi se moglo promatrati na toj razini, odnosno u kategoriji pedofila koja se odnosi na osobe u profesionalnom angažmanu s erotiziranim pedagoškim odnosima-


Dr. Peko je o Jeršeku još rekla i kako je posesivan i egocentričan te da mu je nedvojbeno utvrđen poremećaj ličnosti. Pojasnila je i kako sumnje na pedofilne sklonosti postoje, ali se to kod takvih pacijenata ne može sa sigurnošću utvrditi.

- Osobe s takvim sklonostima to, naravno, negiraju i potiskuju u sebi, tim više ako bi zbog toga mogli biti osuđeni. Pedofiliju je lako dijagnosticirati kod onih osoba koja su toga svjesne i koje potraže liječničku pomoć te o tome otvoreno razgovaraju- dodala je vještakinja.

Tužiteljstvo, koje je ranije za Jeršeka tražilo 7 godina zatvora, najavilo je žalbu na visinu izrečene kazne. To je i prvi sličaj da se u Zagorju za pedofiliju i blud nad maloljetnicima osudi jedan učitelj.

NAjčitanije