Ivanec: Ivanečki kraj demografski odumire

Autor

– Kako nećemo izumrijeti kad sam prošlih dana, s križecom obilazeći kućanstva, u selima nabrojio više od stotinu s

p_669224MAGDICA.jpg
– Kako nećemo izumrijeti kad sam prošlih dana, s križecom obilazeći kućanstva, u selima nabrojio više od stotinu starih dečki! Kradu oni Bogu dane, životare, a istini za volju, nemaju ni koga oženiti. Cure iz ovoga kraja snalažljivije su, odlaze u veće sredine, gdje se mogu zaposliti i lakše živjeti. Stoga i nije čudno da sam lani vjenčao samo dva para, što je zbilja malo na 280 ovdašnjih kućanstava. A i od toga broja pola ih je staračkih. Izumiremo, a da se stari dečki samo malo više aktiviraju, župne bi statistike svugdje bile u plusu – konsternirano je kazao vlč. Ivan Hruško, župnik pogranične župe Cvetlin, koja je, poput svih ostalih devet župa u ivanečkome kraju, zabilježila veći broj umrlih od krštenih.

Slično je i u župi Kamenica, gdje je vlč. Dragutin Joč lani krstio 39 djece, a na posljednji počinak ispratio 50 svojih sumještana.


- Prije nekoliko godina, kad sam još vodio preciznu računicu, u župi sam nabrojio više od 400 starih cura i dečki! Kako sam u Kamenici 36 godina, poznajem ih sve, ali nikakvi apeli ni uvjeravanja da zasnuju obitelj ne pomažu. Mnogi još žive s ostarjelim roditeljima, pomažu im, a nakon njihove smrti ostaju sami. Kod blagoslova kuća prošlih dana bio sam jako tužan vidjevši da mi u 20 kuća nitko nije otvorio vrata. Vlasnici su pomrli, kuće su zaključane, u njima života više neće biti – kaže vlč. Joč.

Demografske minuse bilježe i gradske župe, Ivanec i Lepoglava. U lepoglavskoj župi je 1000 kućanstava, a vjenčalo se samo 17 parova. Rođene djece bilo je 46, a umrle su 52 osobe. U ivanečkoj župi kršteno je 68 djece, čak 13 manje nego 2005., a umrlih je bilo 93. Ni broj od 37 sklopljenih brakova ne ulijeva nadu u zaustavljanje nepovoljnih trendova.

Grad Ivanec za ovu je godinu u proračunu prvi put osigurao 95.000 kuna pomoći roditeljima za novorođenu djecu. Svakoj novoj bebi namijenjeno je 500 kuna, odnosno, 1000 kuna za svako četvrto i naredno dijete, a iz Grada poručuju da će, bude li potrebno, tu stavku vrlo rado rebalansom i povećati. U prilog činjenici da ivanečki kraj demografski odumire govori i podatak da je u župi Bednja kršteno samo 40 djece, 47 osoba je umrlo, a na području s 850 obitelji sklopljeno je samo 19 brakova.

Višnjica: Svadbena zvona zvonila samo pet puta

U velikoj maruševečkoj župi koja ima otprilike 660 kućanstava, u prošlih šest godina broj stanovnika smanjio se za 260. Vlč. Martin Mezak lani je krstio 56 djece, zaključio 33 nova braka, pokopao 69 mještana. A u višnjičkoj župi s 500-injak kućanstava, svadbena su zvona zazvonila samo pet puta. Krštene su 22 bebe, a na mjesnom groblju pokopano je 30 mještana.

Izvor: Iportal.hr
NAjčitanije