Ivanec: U goste ih pozvala 33 primorska grada

Autor

U jakoj konkurenciji stotinjak izlagača iz cijele Hrvatske ivanečka udruga Plemenitaši s Čipkarskim društvom Danica Broe

p_654989var-ljudi-txt.jpg
U jakoj konkurenciji stotinjak izlagača iz cijele Hrvatske ivanečka udruga Plemenitaši s Čipkarskim društvom Danica Broessler iz Lepoglave te s obrtnicima i glazbenicima iz okolnih mjesta, jednoglasnom odlukom povjerenstva osvojila je prvu nagradu na 4. Hand Made Festivalu u Puli - put u Veneciju za dvije osobe.

Više od nagrade, koju će u suradnji s Crvenim križem dati u humanitarne svrhe, ivanečke neformalne turističke promotore razveselio je poziv čak 33 TZ-a i centara za kulturu primorskih gradova da sljedećega ljeta u špici sezone o njihovu trošku na središnjim gradskim trgovima prikažu tradicijsku ponudu ivanečko-lepoglavskoga kraja.

- Simpatije žirija pobudila je naše dosjetljivo predstavljanje stoljetnih obrta i nošnji: dok je kovač prikazao vještinu izrade kovanica hladnim kovanjem, lončari iz Jerovca na drvenom su kolu radili zemljano suđe. Žene iz Lepoglave redile su čipku, a dame i gospoda iz Plemenitaša u baroknim su krinolinama, cifranoj odjeći i vlasuljama dočarali modu velikaša iz zagorskih dvoraca 17. stoljeća. Izvorni glazbeni ugođaj priuštili su Faringaši iz Prigorca svirajući na starinskim instrumentima (cimbulama) - zadovoljna je voditeljica Plemenitaša Blaženka Benkus.

Premda je riječ o mladoj udruzi čiji su članovi u želji da predstave kulturno-povijesnu tradiciju svoga kraja uglavnom o vlastitom trošku ljetos prokrstarili kroz 20 jadranskih gradova, trud im se isplatio. Hoće li pozitivne učinke turističke promocije Ivanca na odgovarajući način vrednovati i mjerodavne gradske institucije?

Izvor: Večernji list
NAjčitanije