Iz HZZO-a zovu ljude, kažu da su preplatili lijek: ‘Vratit ćemo vam novac, ali pod jednim uvjetom‘

ljekarna-

Kao da mu već nije dovoljno što ima dijagnozu egzokrine insuficijencije gušterače, jedan se čitatelj Jutarnjeg poprilično šokirao kad je u ljekarni doznao da je nadoplata za lijek Kreon 25.000, za koji je do prije dva mjeseca izdvajao sedam eura, najednom skočila na čak 18,40 eura.

"Koristim ga zbog zdravstvenog stanja, dvije kutije mjesečno, a kako je lijek na dopunskoj listi, za njega plaćam samo nadoplatu koja je do prije dva mjeseca iznosila sedam eura. Međutim, nakon toga je nadoplata najednom skočila na 15 eura, da bi ovih dana moja participacija iznosila već 18,40 eura. Kontaktirao sam HZZO, pokušavao dobiti odgovor zašto, ali bezuspješno jer se sve službe prave nijeme", rekao je čitatelj, a mi Jutarnji se odmah obratio Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Kako su odgovorili iz HZZO-a, osnovna cijena lijeka je doista porasla, no iznos participacije koji je platio naš čitatelj definitivno je puno viši od poskupljenja te je zapravo posljedica dosta bizarne pogreške Zavoda.

Naime, kako pojašnjavaju, oni su napravili "tehničku grešku u pripremi liste lijekova" u kojoj su naveli pogrešan iznos participacije pacijenta koja je nakon upita Jutarnjeg lista ispravljena, pa točna participacija pojedinca, umjesto 18,40, treba iznositi devet eura.

"Ispričavamo se osiguranicima koji su preplatili doplatu te ih pozivamo da podnesu zahtjev za naknadu troška u područnoj službi HZZO-a prema mjestu stanovanja", poručili su iz HZZO-a.

Kako navode, lijek Kreon nalazi se na osnovnoj listi lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i u cijelosti se osigurava na teret obveznoga zdravstvenog osiguranja bolesnicima s cističnom fibrozom ili bolesnicima nakon pankreatektomije zbog karcinoma gušterače, a u slučajevima indikacije dokazane insuficijencije gušterače lijek se nalazi na dopunskoj listi.

U tom se slučaju na teret sredstava HZZO-a osigurava lijek u iznosu koji predstavlja 75 posto cijene originalnog pakiranja lijeka, a osigurane osobe HZZO-a obvezne su sudjelovati u cijeni lijeka u iznosu koji odgovara 25 posto cijene originalnog pakiranja lijeka.

"Budući da je nositelj odobrenja za navedeni lijek tražio povećanje cijene originalnog pakiranja, a radi osiguranja da lijek i dalje bude dostupan osiguranim osobama u Republici Hrvatskoj, izmjenom liste lijekova porasla je i doplata za osigurane osobe HZZO-a u apsolutnom iznosu, koja i dalje predstavlja 25 posto cijene originalnog pakiranja", naveli su iz HZZO-a.

Dakle, participacija pacijenta je sa sedam porasla na devet eura, a svi oni koji su lijek preplatili, mogu tražiti povrat novca. Zašto takav odgovor nisu mogli dati i našem čitatelju, nije jasno, kao ni zašto pacijenti sada moraju podnositi zahtjev te se još boriti i s napornom hrvatskom birokracijom.