IZ ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO POTVRDILI: Četiri Zagorca oboljela od gripe, no brojka je veća jer ne odlaze svi k liječniku

Autor mb

Gripa počinje naglo s visokom temperaturom, bolovima u mišićima, kostima i zglobovima.

images.jpg

Zagorski liječnici su prijavili četiri slučajeva oboljelih od gripe Zavodu za javno zdravstvo Krapinsko - zagorske županije, što potvrđuje onu činjenicu da će se gripa pojaviti početkom drugog školskog polugodišta i povratkom građana sa skijanja.

Kako doznajemo gripa je 'napala' mlađe aktivne osobe.  - Broj oboljelih od gripe zasigurno je veći, jer svi oboljeli ne odlaze liječniku. Recimo starije osobe, umirovljenici, koji ne trebaju bolovanja. Cijepiti se može još uvijek - doznajemo od dr. Ivana Lipovca, epidemiologa u Zavodu za javno zdravstvo.

Gripa je lako prenosiva zarazna bolest dišnih puteva, uzrokovana virusima. Bolest se širi kapljičnim putem (razgovorom, kihanjem, kašljanjem, prenošenjem prljavim rukama.

Gripa počinje naglo s visokom temperaturom, bolovima u mišićima, kostima i zglobovima. Temperatura je obično 38-40°C i ako nema komplikacija, traje 5 do 7 dana. Bolesnici imaju jaku glavobolju, bezvoljni su i pospani te osjećaju veliku nemoć. Nakon nekoliko dana javljaju se simptomi vezani uz dišni sustav: bolovi u grlu, curenje nosa, bol u prsima, kašalj.

Ljudi često miješaju pojam gripe i prehlade. Bitne su razlike jer je gripa karakterizirana naglim početkom i simptomi se razvijaju unutar 3-6 sati, dok je kod prehlade razvoj bolesti polagan. Trajanje gripe je 5 do 7 dana (ovisno o slučajevima, ponekad traje i do 10 dana), dok prehlada traje znatno kraće, 3 do 5 dana. 

NAjčitanije